REVIZIJOM PROTIV LAŽNJAKA

Mrsić angažirao 'CSI za invalidske mirovine'

01.03.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić obznanio je početak rada šest vještaka koji će početi postupak revizije invalidskih mirovina kako bi se spriječile zloupotrebe kakvih je dosad bilo. 'Takvom rješenju pristupili smo, između ostaloga, zbog velikog broja invalidskih mirovina u odnosu na opće mirovine te sprečavanja malverzacija kod dodjele invalidskih mirovina', pojasnio je ministar Mrsić

Na medijskoj konferenciji u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) ministar Mirando Mrsić upozorio je da je Hrvatska s 26 posto invalidskih mirovina u ukupnom broju mirovina među neslavnim liderima u Europi pa je cilj taj broj smanjiti na europski prosjek, odnosno između 15 i 20 posto. Za usporedbu, udio invalidskih mirovina u ukupnom broju mirovina u Mađarskoj i Austriji je 10 posto, Sloveniji 15, a Makedoniji 19 posto.

'Uvođenjem tzv. CSI-ja invalidskih mirovina namjeravamo ujednačiti praksu vještaka, ali i promijeniti koncept takvih mirovina. Neće više biti bitno što čovjek ne može raditi, nego zahtijevamo da u rješenjima bude ono što čovjek može raditi da bismo ga mogli osposobiti za neko drugo radno mjesto', najavio je ministar Mrsić rekavši kako će novo povjerenstvo u kojem je šest vještaka raditi u sklopu njegovog ministarstva, a ne HZMO-a kako je bilo do sada.

U tom smislu još jednom se osvrnuo na 'slučaj Rubala', rekavši da je to 'eklatantan, ali ne i jedini takav slučaj, jer u sustavu ima još 'Rubala', pa je konačni cilj da takva praksa nestane iz mirovinskog sustava'. Naveo je i da su nakon pravomoćnosti presude Dragi Rubali 22 mirovine poništene, no 17 je korisnika uložilo žalbu. Upozorio je i da su u tim malverzacijama neki korisnici dobivali rješenja o invalidskoj mirovini za samo 20 dana.

Ministar Mrsić iznio je i posljednje podatke Državnog zavoda za statistiku po kojima je prosječna bruto plaća u Hrvatskoj u drugoj polovici prošle godine porasla za 0,4 posto u odnosu na prvih šest mjeseci. Na kraju godine bruto plaća je u prosjeku iznosila 7.889 kuna. Istovremeno su za 2,1 posto povećani troškovi života.

'Zbog svega navedenog od 1. siječnja za 1,25 posto bit će povećane mirovine, pa će umirovljenici na mirovinama za ožujak dobiti i to usklađenje', obradovao je umirovljenike ministar Mrsić.

Još jedna ohrabrujuća vijest iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava stiže za one kojima su mirovine pod ovrhama. Od danas umirovljenicima neće biti više moguće uzimati više od trećine mirovine za ovrhe. 'Dogovorili smo se i s Hrvatskom udrugom banaka o tome, jer će se oni svakako naplatiti, samo će period naplate biti nešto dulji', potvrdio je Mrsić. Pod ovrhama kojima se plijeni više od trećine mirovine najmanje je 14.000 umirovljenika.

Osvrnuo se i na preporuke MMF-a o povećanju dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina, rekavši kako 'to Hrvatsku čeka, no ne 2013, niti u bliskoj budućnosti. O tome kad će se država odlučiti za takvo što, pojasnio je ministar, ovisi o više faktora kao što su demografske projekcije ili stanje na tržištu rada. 'Jednostavno, to je nešto što Hrvatsku čeka, jer i Hrvatska, baš kao i Europa, sve više stare', zaključio je ministar Mirando Mrsić.

Iz HZMO-a je stigla i najava da će ubuduće sustav izdavanja raznih potvrda na njihovim šalterima biti uvelike smanjen. Ta institucija, naime, godišnje izda čak 750.000 raznih potvrda neophodnih nekoj drugoj instituciji. 'Potvrde najmanje trebaju korisnicima za neku osobnu arhivu, a najviše institucijama. Sve ćemo to svesti na minimum, kao i šetanje građana od institucije do institucije', najavio je Srećko Vuković, ravnatelj HZMO-a.