PRVA JE I PREDALA

Mrkić: Tužbu bi prvo trebala povući Hrvatska

15.10.2013 u 12:15

Bionic
Reading

Srpski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić izjavio je u utorak u srbijanskom tisku da Hrvatska mora prva povući tužbu za genocid jer ju je prva i predala Međunarodnom sudu pravde (ICJ), objasnivši da je o tome već postignut dogovor.

'Redoslijed poteza je jasan. Hrvatska je prva podnijela tužbu protiv Srbije i ona je prva treba i povući', kazao je Mrkić za beogradski list 'Danas' pozivajući se na ranije dogovore s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić. 'Tako je dogovarano u svim mojim susretima s kolegicom Vesnom Pusić, dakle da konsekutivno obavimo povlačenje', rekao je srbijanski šef diplomacije komentirajući navode da Zagreb ipak neće povući tužbu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

Mrkić je također rekao kako 'vrijeme u kojem smo jedni druge zasipali tužbama i protutužbama treba ostati iza nas'.

Srbijanski šef diplomacije komentirao je i krajem prošlog tjedna tvrdnje hrvatskog tiska da je Hrvatska odustala od povlačenja tužbi ističući da je u dosadašnjim razgovorima postignut dogovor da Hrvatska prva povlači tužbu, a da će to potom napraviti i Srbija.

'Nema tu nikakve tajne, mi smo sve dogovorili. Hrvatska je prva podnijela tužbu i kad je ona ona povuče, to ćemo učiniti i mi', rekao je Mrkić.

Uoči svoj službenog posjeta Srbiji, koji počinje u srijedu, o tužbama se očitovao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, ustvrdivši da one nisu odlučujuće za odnose dviju država.

Josipović je u razgovoru za 'Politiku', uoči susreta sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, istaknuo da je vrijeme za nove korake u odnosima dviju država koje dvojica predsjednika mogu potaknuti, dok o tužbama odlučuju dvije vlade te da za takve odluke 'treba imati i motiva i hrabrosti'.

'Važan je faktor i strah politike kako će javnost reagirati na povlačenje tužbi ili na neke uvjete koji bi se za to morali ostvariti. Ali, ne mislim da su te tužbe odlučujuće za naše odnose', rekao je Josipović ne želeći predviđati ishod postupka pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu. 'Zapravo, s velikom sigurnošću bih mogao reći kako će se završiti postupak u Haagu, ali mi funkcija ne dopušta to javno kazati', rekao je hrvatski predsjednik.