rekonstrukcija

Mrak Taritaš: Hrvatskoj treba nova, suvisla i razumna Vlada

11.07.2019 u 12:43

Bionic
Reading

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u četvrtak je ocijenila da će najavljena rekonstrukcija Vlade biti samo kozmetičke naravi, poručivši da Hrvatskoj treba nova, suvisla i razumna Vlada

'Plenković će sigurno pokušati zadovoljiti jastrebove unutar HDZ-a, ali ovoj zemlji treba nova, suvisla, razumna Vlada koja će zemljom upravljati, a neće vladati na ovaj način i cijelo vrijeme samo stišavati buru koja se događa ispod razine mora', smatra Mrak Taritaš.

Na konferenciji za novinare Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a na temu neugradnje liftova kazala je da je u Hrvatskoj evidentirano oko 17 tisuća zgrada koje imaju potrebu ugradnje liftova, a od toga je 10 tisuća u ovom trenutku spremno za ugradnju jer su spremni građani, spremna je dokumentacija, a jedina koja nije spremna je ministrica Žalac.

'Ministrica Žalac se očito brine samo za ono što se događa u prvoj etaži i parteru i o tome koji auto ima parkiran u svom dvorištu, a građani su tu negdje usput. Trebalo je promijeniti operativni program, a za to je trebao doći zahtjev od resornog ministarstva u Europsku komisiju. No, 7. lipnja je Corina Crețu, tadašnja povjerenica EK za regionalnu politiku, napisala da zahtjev od Hrvatske uopće nije došao pa se o tome nije moglo ni odlučivati', pojasnila je Mrak Taritaš.

Da je zahtjev stigao, EK je do 30. lipnja mogla donijeti odluku i naši građani su mogli krenuti s ugradnjom liftova i olakšati si život, napomenula je.

'Stoga, gospođo Žalac, radite svoj posao ili, gospodine Plenkoviću, kada već idete u veliku rekonstrukciju Vlade neka vam osim kriterija tko je što zgriješio po pitanju imovine, bude i kriterij tko ne radi svoj posao', poručila je Mrak Taritaš. Vladu je pozvala da pokuša da u operativnom programu do 2023. godine bude i niša za ugradnju liftova.

Hrelja: Ugradnja liftova interes za sve vlasnike i stanare radi kvalitete života

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja ustvrdio je da je ugradnja liftova u višekatne stambene zgrade interes za sve vlasnike i stanare radi kvalitete života.

'Postoji potreba za ugradnju liftova za oko 50 tisuća ljudi koji imaju ograničene mogućnosti kretanja zbog starosti ili invaliditeta i oni su zatočenici u vlastitim stanovima. Pitanje je duboko emotivno – može li osoba koja ne razumije da 50 tisuća građana koji su zatočenici svojih domova i koji ne mogu ništa obavljati bez tuđe pomoći i njege obavljati ministarsku dužnost ako nije u stanju riješiti te potrebe građana s novcem koji joj se nudi iz europskih fondova kroz financiranje 85 posto', zapitao je Hrelja.

'Može li premijer Plenković tolerirati takvo ponašanje svoje ministrice, može li tolerirati da smo njemu na ruke donijeli potpise sa 700 ulaza i dokazivali interes građana za ugradnju liftova', zanimalo ga je. Dodao je i da uskoro očekuju potvrdu Mazovjeckog vojvodstva iz Poljske da već godinu i pol dana proizvode i ugrađuju liftove u svoje višekatnice sredstvima EU i to po rješenju koje su dobili na upit naše eurozastupnice Biljane Borzan. 'Dobit ćemo ga i dokazati da drugi mogu', poručio je Hrelja.

'Imam dojam, koji je duboko pogrešan i vodi Hrvatsku u pogrešnom smjeru, da kada bi se ovo financiralo iz hrvatskog proračuna, da bi danas imali firme za ugradnju, projektante i brdo zainteresiranih za ugradnju liftova jer se tako uvijek može smuljati nešto love za razliku od EK kojoj se za svaki iskorišteni euro mora pokazati gdje je ugrađen. E to našim institucijama ne odgovara', uvjeren je Hrelja.