polugodišnje izvješće

Možemovci odbacili oporbene optužbe za friziranje zagrebačkog proračuna

09.11.2023 u 15:29

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman i nezavisni zastupnik Ivica Lovrić optužili su u četvrtak zagrebačku vlast za “friziranje” izvještaja o izvršenju polugodišnjeg proračuna, što je zastupnik Možemo Damir Bakić odbacio ustvrdivši kako i oni sami znaju da to nije istina

Većina gradskih zastupnika prihvatila je u četvrtak polugodišnje izvješće o izvršenju gradskog proračuna, prema kojemu je su u prvih šest mjeseci prihodi bili milijardu i 70 milijuna eura, što je 48,7 posto u odnosu na godišnji plan, a rashodi 984 milijuna eura.

Najznačajniji prihodi, istaknula je v.d. pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik, bili su oni od poreza, u iznosu od 508 milijuna eura.

Slijede prihodi od pomoći iz EU izvora od 107 milijuna eura, od čega se na Fond solidarnosti odnosi 79 milijuna eura. Sljedeći značajniji prihodi su od komunalne naknade i komunalnog doprinosa koji su ostvareni u visini od 61,4 milijuna eura.

S rashodovne strane, najviše proračunskog novca otišlo je za redovno funkcioniranje grada i proračunskih korisnika i subvencioniranje javnog prijevoza, dok je na kapitalna ulaganja utrošeno otprilike 60 milijuna eura.

"Zabilježena je značajna stabilizacija financijskog poslovanja, osobito u dijelu likvidnosti, značajno smanjenje kašnjenja prema dobavljačima i proračunskim korisnicima”, rekla je Juroš Pečnik.

Istaknula je da su pozitivne iskorake prepoznale i rating agencije, tako da je S&P povisila ocjenu, a uskoro se to očekuje i od Moody’sa.

“Brojke se friziraju, mulja se s prihodima i rashodima i onda se dobiva nekakav suficit. Po izračunu stručnog HDZ-ova odbora za gradske financije, nema nikakvog suficita od 80 milijuna eura, nego ima deficita od 70 milijuna eura”, rekao je Herman.

Time je ponovio optužbe koje je iznio i na ranije izvještaje o izvršenju gradskog proračuna, a pridružio se nezavisni zastupnik Ivica Lovrić nazvavši izvješće “friziranim, lažnim i netočnim”.

Neovisnu zastupnicu Dinu Vasić zanimalo je zašto se o polugodišnjem izvještaju o izvršenju proračuna raspravlja mjesec dana prije donošenja novog proračuna za 2024.

"Nemamo nikakav mehanizam kontrole, urgiranja na javnost i nadređene službe, institucije. Zašto mi to tek danas vidimo", pitala je Vasić na konferenciji za medije.

Optužbe oporbenjaka odbacio je zastupnik Možemo Bakić, ustvrdivši kako i sami oporbeni zastupnici znaju da to nije istina.

“Naprosto ne mogu vjerovati da je moguće s ove govornice, i to ime kluba iznositi ovako ozbiljne optužbe za falsificiranje financijskih dokumenata. Dakle, jasno i glasno i s indignacijom odbacujem ovakve optužbe”, rekao je Bakić.

Poručio je kako i sam Herman zna da takvi navodi nisu točni te mu savjetovao da, ako ne vjeruje službenim podacima, povjeruje u renomirane agencije koje su tri puta povećale kreditni rejting Zagreba.

Smanjenje stopa poreza na dohodak dovelo bi do dizanja cijena komunalnih usluga

Herman je, kritizirajući gradsku vlast da ne želi ukinuti prirez, obećao da će HDZ po dolasku na vlast na prvoj sjednici Gradske skupštine spustiti stope poreza na dohodak tako da ukinu prirez u Zagrebu.

Tomašević je poručio da, unatoč tome što će se od 1. siječnja u Zagrebu prirez zamijeniti jednakom stopom poreza na dohodak, nikome zbog toga plaća neće biti manja.

“Ne možemo govoriti o smanjenju stopa poreza na dohodak, jer to Grad Zagreb ne bi mogao preživjeti bez dizanja cijena komunalnih usluga”, rekao je Tomašević.

No, nikome nakon 1. siječnja plaća neće biti manja. “Dapače, bit će nešto malo veća, a sam proračun ionako ostaje bez nekih 50 milijuna eura prihoda zbog porezne reforme”, istaknuo je u izjavi medijima.

Tportal je i na WhatsAppu

 

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'