spekulacije o suradnji

Možemo! kao ključnog partnera vidi SDP, s Mostom neće

28.11.2023 u 13:13

Bionic
Reading

Možemo! Rijeka prihvatit će prijedloge riječkog gradonačelnika Filipovića (SDP) o povećanju poreza na dohodak i povećanju paušala za iznajmljivače, najavljeno je u utorak, a saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić rekla je da kao ključne partnere vide stranke poput SDP-a

Gradski vijećnik Možemo! Nebojša Zelič na konferenciji za novinstvo rekao je da će na sjednici Gradskog vijeća Rijeke prihvatiti prijedloge gradonačelnika Marka Filipovića o povećanju poreza na dohodak te povećanju paušala za iznajmljivače, jer su u skladu s programskim načelima Možemo!

Ustvrdio je da se povećanjem poreza na dohodak u Rijeci nadoknađuje ono što se gubi ukidanjem prireza.

Možemo! je bilo protiv ukidanja prireza, rekao je Zelič, jer smatra da se tako prikupljenim novcem financiraju bitne javne usluge za građane, među ostalim i one koje je predložio Možemo!, npr. smanjenje cijene za građane. To su besplatni prijevoz onkoloških bolesnika, smanjenje cijene usluge vrtića za roditelje ili povećanje plaća za suradnike u nastavi.

Za Možemo! je prihvatljivo i povećanje paušala za iznajmljivače u Rijeci na 199 eura godišnje po krevetu, naveo je. Ako je to iznajmljivačima u turizmu previše, mogu se opredijeliti za dugoročni najam, s nižim stopama poreza, dodao je.

Saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić rekla je na konferenciji za novinare da se oni zalažu za uvođenje temeljite porezne reforme, koja bi uravnotežila sustav, tako da bi se manje oporezovalo one koji žive od rada, a više one s većim prihodima i bogatstvom.

Hrvatska ubire 68 posto svih prihoda od poreza od PDV-a, a neznatno od poreza na imovinu. Ni u jednoj europskoj zemlji nije takav omjer, ustvrdila je. Uz to, navela je, Hrvatska ima drugi najviši PDV u EU, te time skupe proizvode i usluge. Nužno je progresivno oporezivanje, u skladu s primanjima, kao i uvođenje više razreda poreza na dohodak, kao što je slučaj u većini zemalja EU, rekla je Benčić.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Ustvrdila je da se aktualna reforma poreznog sustava tako ne može zvati, nego da je to "predizborna patka kojom se oduzimaju novci lokalnoj samoupravi i raspolaže njima".

Na novinarsko pitanje o mogućoj suradnji s drugim političkim opcijama na parlamentarnim izborima, Benčić je rekla da su za Možemo! prihvatljive sve stranke od centra nalijevo, a kao ključnog partnera vide stranke poput SDP-a. Na pitanje o spekulacijama o suradnji SDP-a i Mosta, istaknula je da Možemo! neće poslijeizborno koalirati s Mostom.