UDRUGA PACIJENATA

'Može li običan smrtnik dovesti prijatelja da ga operira?'

19.01.2014 u 18:30

Bionic
Reading

Udruga hrvatskih pacijenata zatražila je danas od ministra zdravlja i ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odgovor na pitanje kada i pod kojim uvjetima osiguranik HZZO-a može dovesti liječnika, koji nije zaposlenik solidarnog javnog zdravstvenog sustava, kako bi ga liječio u tom sustavu

'Tko ima pravo od osiguranika HZZO-a u slučaju bolesti koristiti bolničke kapacitete u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu a da dovede liječnika izvana, dakle koji nije zaposlenik u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu? Ako imamo na to pravo, koji su to uvjeti, a da sve bude po zakonu', pita udruga pacijenata ministra zdravlja Rajka Ostojića i ravnatelja HZZO-a Sinišu Vargu u dopisu koji je dostavila i medijima.

Znači li to da, ako nema u sustavu dovoljno liječnika da bi se napravile neke pretrage na koje se dugo čeka, primjerice magnetnu rezonancu ili ultrazvuk, 'mi osiguranici (obični smrtnici) možemo koristiti kapacitete u drugoj smjeni u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu i dovesti poznanika ili prijatelja koji nije zaposlenik u tom sustavu da nam to napravi', pita udruga pacijenata.

Pritom mole da odgovor bude jasan i laicima, 'bez pozivanja na članke 'te i te' i n.n' uz napomenu kako nemaju novca za 'obične', a još manje za vrhunske odvjetnike za tumačenje članaka.

Pitaju i je li 'hrvatsko zdravstvo toliko dobro da je najbolje pozvati stručnjaka izvana ili se liječiti vani', za što, dodaju, primjere daju neki vodeći političari kroz blisku prošlost.

UHP, u dopisu koji je potpisao predsjednik Marijo Drlje, na kraju ističe kako je zdravlje opće dobro o kojemu se na načelu solidarnosti mora brinuti Republika Hrvatska, a ne 'da to opće dobro prepustimo privatnicima kojima je u prvom interesu profit'.