IVAN PANDŽIĆ:

'Mostovci su iz medija doznali da se prodaje HEP'

08.01.2017 u 11:10

Bionic
Reading

'Most sigurno nije znao za otkup dionica Ine, pouzdano znam, oni su iz medija doznali da se prodaje HEP', kazao je Ivan Pandžić, novinar 24 sata, gostujući jutros u emisiji 'Točka na tjedan' televizije N1, gdje je aktualne teme uz njega komentirao i novinar Frenki Laušić iz Slobodne Dalmacije. Za njih dvojicu, negativan ishod arbitraže između Hrvatske i MOL-a pred arbitražnim sudom Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi, bio je očekivan

Takav ishod nije iznenađenje, pogotovo ako se uzme u obzir ranija odluka Ustavnog suda i činjenica da Robert Ježić, vlasnik Diokija i ključni svjedok u aferi Ina - MOL u kojoj se Ivu Sanadera tereti da je od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura da bi toj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini, nije sudu dostavio pet milijuna eura, nije bilo izgleda da ćemo dobiti arbitražu, ocijenio je Laušić za N1

Za Pandžića nije neobično i što je akademik Jakša Barbić, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu kojeg je u postupku arbitraže angažirala Hrvatska, glasao protiv, jer s obzirom na sve izneseno, misli, nije bilo moguće da presuda bude drugačija. 'Išao je logikom kao i ostali arbitri, ali pitanje je da li se sve moglo odgoditi', kaže Pandžić.

Na pitanje isplati li se prodati četvrtinu HEP-a za otkup dionica i može li se s tim novcem uopće otkupiti udio MOL-a u Ini, Pandžić odgovara: 'To su teške procjene, mijenja se vrijednost Ine i HEP-a, ne bih volio procjenjivati, ali moramo priznati da o tome nema konkretnih informacija.' Pandžić je uvjeren da takve kalkulacije nemaju ni u Vladi

'To će biti dugotrajan proces IPO HEP-a i ako bude išao glatko, neće biti gotov do kraja ove godine', kaže Pandžić.

'Mig iz Washingtona? Paranoidno'

Laušić ocjenjuje da je jako neozbiljno povezivati privatizaciju HEP-a s otkupom dionica Ine. 'Neki tvrde da su za to dobili mig iz Washingtona, ali meni je to previše paranoidno', kaže.

Ističe da bi bilo lijepo imati Inu u vlasništvu države, ali da se radi o 'preriskantnom pothvatu', napominjući da nije poznato ni koliko dio koji bi se otkupio vrijedi - procjene iz Vlade govore o 6-7 milijardi kuna, a kad je u pitanju tržišna vrijednost, barata se brojkom od oko 15 milijardi kuna.

I ako bi se išlo u prodaju udjela u HEP-u, Laušić kaže da bi bilo bolje taj novac uložiti u gradnju novih hidroelektrana ili u vraćanje dijela javnog duga države. Kaže da je riječ o krajnje rizičnoj operaciji jer kada bi i otkupili dionice Ine, pitanje je što bi s naftnom kompanijom bilo kasnije, s obzirom na to da je u lošem stanju i da su potrebna velika ulaganja.

Pandžić kaže da država ni sama ne zna što bi s državnim tvrtkama: 'Mi smo Inu prodali, a sada i da je otkupimo, siguran sam da ćemo je za pet godina opet prodavati, opet će nam nedostajati novca.' 'Most sigurno nije znao za otkup dionica Ine, pouzdano znam, oni su iz medija doznali da se prodaje HEP', kaže Pandžić.

Gdje je nestao Goran Marić?

To što je ministrica i potpredsjednica Vlade Martina Dalić angažirana u ovom slučaju, s obzirom na to da joj je suprug zaposlen u Ini, jest 'nespretno i nesretno', kaže Laušić. No najviše, kaže, začuđuje što u cijeloj priči nema ministra državne imovine Gorana Marića

'Jako je čudno što se nije oglasio. Dok se raspravlja o važnoj stvari, on daje izjave kako će Mesića iseliti iz ureda', podsjeća Pandžić.

'Mislim da će se on oglasiti, može reći i ja sam protiv toga, ali treba sačekati', kaže Laušić. Pandžić pak smatra da će Marić 'pustiti da ovo netko odradi'. 'Njegova vjerodostojnost je na testu', napominje Pandžić.