BIVŠI PREDSJEDNIK IZRAELA

Moshe Katsav proglašen krivim zbog silovanja

Bionic
Reading

Okružni sud u Tel Avivu u četvrtak je osudio bivšeg izraelskog predsjednika Moshea Katsava po dvije točke optužnice, za silovanje i seksualno zlostavljanje, pišu izraelski mediji Jerusalem Post i Haaretz

Sudac smatra da je verzija događaja Moshea Katsava 'protkana lažima' te je bivši predsjednik proglašen krivim po svim točkama optužnice, osim da je navodno maltretirao svjedoka, piše Haaretz.

Presuda je donesena četiri godine nakon što su se pojavile pritužbe za teške seksualne delikte. Optužbe se odnose na period kada je Katsav bio ministar turizma i kada je bio predsjednik države.

Katsav je osuđen za silovanje i seksualni napad na bivšu zaposlenicu iz Ministarstva turizma. A. je kazala kako ju je Katsav silovao dvaput 1998. kada je obavljao dužnost ministra turizma, a ona mu je bila suradnica. Također je osuđen za seksualno uznemiravanje H. koja je s njim radila u predsjedničkoj rezidenciji, za seksualno zlostavljanje i maltretiranje osamnaestogodišnje L., volonterke iz predsjedničke rezidencije, te za ometanje pravde, navodi Haaretz.

Bivši predsjednik je oslobođen od samo jedne optužbe - da je navodno maltretirao svjedoka.

Dugogodišnje suđenje održano je gotovo u potpunosti iza zatvorenih vrata. Javnost se pita je li Katsavu bilo mudro što je odustao od vrlo blage nagodbe prije dvije godine.

Nagodba o priznanju krivnje nije uključivala najozbiljnije optužbe i obećavala je Katsavu uvjetnu osudu, ali bivši predsjednik je odlučio dokazati svoju potpunu nevinost na sudu, piše Haaretz.

Katsava su na sudu pratili njegovi odvjetnici Avigdor Feldman, Sion i Amir Avraham Lavie. Njegova supruga Gila nije bila prisutna.

Kako piše Jerusalem Post, za vrijeme svjedočenja jedne od žrtava, Katsavovi sinovi glasno su vikali: 'To nije istina! To nije istina!'

Šezdesetpetogodišnjem bivšem predsjedniku prijeti maksimalna kazna u trajanju od 16 godina zatvora ili četiri godine za svaki slučaj.

Moshe Katsav bio je predsjednik Izraela od 2000. do 2007. godine. U Izrael je imigrirao sa svojom obitelji 1951. godine. Kao 24-godišnjak bio je najmlađi izraelski gradonačelnik, a kao član Likuda je bio na brojnim visokim pozicijama.

Brojne ženske organizacije su prosvjedovale pred sudom, noseći transparente kao znak podrške Katsavovim žrtvama, piše Haaretz.

Tužitelj je rekao da ovo nije sretan niti lagan dan za izraelsku naciju, a niti za žene u ovom slučaju, ali da to svakako jača izraelsku demokraciju.

'Ukoliko je nužno, i predsjednike je moguće dovesti pred lice pravde. Time se odaje čast izraelskom društvu', izjavio je glavni tužitelj.

Aktualni izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izjavio kako je ovo 'tužan dan za Izrael', piše Jerusalem Post. Dodao je kako su 'svi muškarci i žene jednaki pred zakonom te da svaka žena ima sva prava da odlučuje o svom tijelu'.

Ehud Barak, izraelski ministar obrane, izjavio je da je ovo 'težak i tužan dan da državu Izrael, dan u kojem je naš bivši predsjednik optužen za tako ozbiljne zločine', piše Jerusalem Post.