SVETOZAR NILOVIĆ:

'Monolitom želimo da Hrvatska krene naprijed'

21.05.2010 u 15:48

Bionic
Reading

Tajanstveni željezni monolit koji je jutros osvanuo na riječkom Korzu i iznenadio sve koji su ga ugledali, postavilo je tijekom noći društvo iz Peek&Pokea, jedinog hrvatskog muzeja računala, kao najavu i uvertiru dvomjesečnog programa pod nazivom 'Rijeka 2010.', a posvećen je 'Odiseji u svemiru' odnosno Arthuru C. Clarku i Nikoli Tesli

'Monolit je metafora za umjetni inteligentni život. Simbolizira novi početak, evoluciju, tehnološki napredak, mir i toleranciju - sve ono čemu teže mnogi Riječani. Priča počinje još davno, kada je čovjek bio još dlakav, majmun, kada nije znao ništa i kada je imao sve životinjske nagone. Onda se vanzemaljski monolit pojavio među 'krdom' majmuna, koji su mu se začudili pa su drugoga dana počeli upotrebljavati oružje i počeli su razmišljati, odnosno krenuli su naprijed. Oko toga smo bazirali priču', govori nam jedan od organizatora Svetozar Nilović te ističe da monolitom žele da Hrvatska krene naprijed, ali i da tu nema mjesta nikakvoj političkoj konotaciji.

Monolit je težak 450 kilograma, dodaje, a u planu već skoro godinu dana. Prošle godine u srpnju postavljeni su prvi nacrti, išlo se na visinu od četiri metra, dimenzije su dakle 400 puta 180 puta 45, kako je Arthur C. Clark utvrdio u svojim novelama 'Odiseja u svemiru 2001.' i '2010.' Naime, u prirodi ne može slučajno nastati objekt tih proporcija niti postoje kristali takve vrste.

Uz Svetozara Nilovića u timu organizatora su i Tomislav Ribičić, Hrvoje Dogan, Davor Pasarić, Goran Paulin i Jusuf Šehović.

Na Korzu će biti mjesec dana, a onda seli u Sveučilišni kampus na Trsatu kao spomenik i poklon Peek&Pokea budućim naraštajima inteligencije.

Ideja o programu i samom događanju bila je 2010. – godina druge odiseje, kultne novele Arthura C. Clarka, djela kvadrilogije 'Odiseje u svemiru'. Iako čitav program ima malo dodirnih točaka sa svemirom i znanstvenom fantastikom, idejni okidač su dečki iz Peek&Pokea pronašli u dva 'neživa' motiva koji se provlače kroz Odiseju. Monolit i računalo.

'Monolit je univerzalni kozmički simbol inteligentnog života, razvoja, a iz legendarne novele Arthura C. Clarka i kultnog filmskog klasika Stanleyja Kubricka, znamo i da je Monolit simbol stvaranja, simbol novog života, tolerancije različitosti i napretka.
Kroz povijest monoliti su za mnoge civilizacije bili simboli približavanja nebu i nebesima i svaku, za nas, poznatu civilizaciju monoliti su bili vrhunac ondašnjeg građevinskog umijeća s izuzetno jakim simboličnim i duhovnim značenjima od Sumerana, Egipta, Indije, Engleske pa do danas, vjerojatno najpoznatijeg monolita novijeg doba, onog u Washingtonu. Informatičko doba i računala, vode prema potpunom otuđenju čovjeka od društva uz nezaobilaznu konstataciju, ne hoće li, nego kada će kompjutori postati 'svjesni' i tim prijelazom započeti novo doba. Postojanje računala i današnje umrežavanje upravo možemo zahvaliti Nikoli Tesli', govori Nilović.

Program '2010.' započinje 28. svibnja 2010. u HKD-u na Sušaku nastupom trenutačno najpoznatijeg i najtraženijeg mješovitog zbora Perpetuum Jazzile i na čijem se otvaranju očekuju ugledni gosti.

Glazbenu temu koja prati program 'Rijeka 2010.', koji će trajati do kraja srpnja, potpisuje Vlado Simčić-Vava, promo video rad je vještih ruku Helene Bulaje, nagrađivane umjetnice iz Zagreba i dobitnice brojnih nagrada. U programu kroz glazbu sudjeluju već spomenuti Perpetuum Jazzile iz Slovenije, Pips Chips & Video Clips, Manofon, Sinteza, Azot, Toshinori Konodo iz Tokya, Tesla Coil Orchestra iz SAD-a i drugi. Za izložbeni dio zaduženi su Helena Bulaja iz Zagreba, Roberta Barbarić iz Mostara, Janez Janša i Vuk Ćosić iz Ljubljane, Ivan Mišković, Nikola Nenadić, Sandra Ban iz Rijeke i drugi. Potrebno znanje širit će Korado Korlević, Zvonimir Peranić, Ivo Orlić, Davor Pavuna , Michio Kaku, Marijan Vejvoda. Teatralni dio u nadležnosti je Teatra Rubikon, a u Rijeku će biti doveden i prvi hrvatski automobil na električni pogon Doking XD.
Za najmlađe je organizirana radionica, a tu će biti i ekipa okupljena u Human Synergy Moon tj. prvi hrvatski i prvi bosanski putnici u orbitu Miroslav Ambruš Kiš i Nebojša Stanojević.