(NE)LOJALNA KONKURENCIJA

MOL porazio Europsku komisiju

13.11.2013 u 14:38

Bionic
Reading

MOL-u slabo ide u Hrvatskoj dok im, zbog sukoba s našom Vladom oko prevlasti nad INA-om, padaju cijene dionica na burzama, ali kompanija zato bolje kotira na sudu. Sve do jučer MOL-u je prijetilo plaćanje 112 milijuna eura u mađarski državni proračun za naknadu za koncesije na naftna nalazišta u Mađarskoj. Nakon odluke Europske komisije iz 2010. godine da taj novac mora uplatiti, jer je nižim koncesijama od ostalih kompanija bio u povlaštenom položaju, Opći sud EU-a poništio je odluku Europske komisije

MOL o ovom slučaju nije informirao javnost, ali sada može odahnuti, jer je sudski dokazano da se niže koncesijske naknade ne mogu smatrati državnom potporom kompaniji, kako je tvrdila Europska komisija smatrajući da je time narušeno zajedničko tržište, nego da su takve situacije dovele zakonske promjene.

'Opći sud je presudio da analiza Komisije ne omogućava utvrditi da je ugovor iz 2005. dodijelio MOL-u gospodarsku prednost na štetu njegovih konkurenata te stoga poništava odluku Komisije', stoji u priopćenju za javnost Općeg suda EU, koje nam je dostavio glasnogovornik Balázs Lehoczki.

Za Europsku komisiju sporan je bio ugovor mađarske Vlade i MOL-a o naknadama za iskorištavanje 12 naftnih polja u Mađarskoj te amandman Zakona o iskorištavanju mineralnih sirovina, kojim su uvedene znatno više naknade naftnih kompanija prema državi, ali koje su zaobišle MOL.

Bruxelles je bio uvjeren da je taj ugovor narušio Lisabonski ugovor, u njegovom dijelu o zajedničkim tržišnim odnosima, jer da je MOL bio nelojalna konkurencija drugim kompanijama.

Međutim, od toga ništa, jer je MOL dokazao suprotno i može zadržati svojih 112 milijuna eura.