ODVJETNIK ČOGURIĆ

'Moguće je i da Ante Todorić završi u istražnom zatvoru'

19.10.2017 u 10:48

Bionic
Reading

Odvjetnik Ante Todorića Rajko Čogurić ponovio je jutros da se njegov branjenik vraća u Hrvatsku tijekom današnjeg dana ili najkasnije sutra, ali i da odluka o ne određivanju istražnog zatvora nije pravomoćna i da postoji mogućnost da se preinači

'Danas ili tijekom sutrašnjeg dana nesumnjivo je da će doći. Zadovoljni smo odlukom suca istrage. Ta je odluka na tragu presude Europskog suda za ljudska prava koja kaže da bilo kakvo rješenje mora biti valjano obrazloženo kako bi svaka stranka moga reagirati prema tom pravnom aktu.

  • +31
Svi Todorićevi direktori pušteni da se brane sa slobode Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Bilo je više takvih presedanskih odluka gdje je i Vrhovni sud kazao da se treba držati praske europskog suda. Moramo to implementirati u pravni sustav', rekao je Čogurić i dodao kako je i jučer donesena takva odluka u kojoj sudac istrage nije imao dovoljno elemenata za drugačiju presudu, te da državni odvjetnik 'nije obrazložio zašto bi boravkom na slobodi okrivljenici mogli utjecati na svjedoke'.

Ponovio je kako Ante Todorić nije u bijegu.

'On nije pobjegao. Bilo je nelogično očekivati da sjedi kući i čeka poziv policije. Ima obitelj. Isključivo radi poslovnih razloga je napustio Hrvatsku', kazao je Čogurić.

Todorićev odvjetnik svjestan je da se odluka o pritvoru može promijeniti nakon žalbe tužiteljstva.

'Odluka nije pravomoćna i lako je moguće da se i suprotna odluka donese. Moguće je da se preinači  takva odluka suca istrage i odredi pritvor. Bude li takva odluka mi ćemo je poštovati', zaključio je.