IZBORI U INDIJI

Mogu li Hitler i Frankenstein osvojiti i četvrti mandat?

22.02.2013 u 18:05

Bionic
Reading

Ako ste mislili da samo na našim izborima ima čudnovatih kandidata, samo probajte zamisliti kako to izgleda u zemlji 1,5 milijardi stanovnika. Tako na indijskim izborima možete glasati za Adolfa Hitlera. Ili Frankensteina, Billyja Kida... Kako vas volja.

Mala država Meghalaya na sjeveroistoku Indije gaji posebnu naklonost prema neobičnim, a katkad i kontroverznim imenima, što liste za nedjeljne izbore samo dokazuju.

Među 345 kandidata u utrci za državnu skupštinu birači se mogu odlučiti i za imena kao što su Frankenstein Momin, Billykid Sangma, Feldmaršal Mawphniang i Romeo Rani. Neki, poput Kenedy Marak, Kennedy Cornelius Khyriem ili Jhim Carter Sangma, jasno očekuju izborni uspjeh zahvaljujući svojim istoimenim američkim predsjednicima.

A onda je tu i Hitler. Punim imenom Adolf Lu Hitler Rangsa Marak

Ovaj 54-godišnji otac troje djece je osvojio već tri mandata za državnu skupštinu pa je očito da njegovi birači nemaju problem što nosi ime nacističkog diktatora.

Njegov je otac radio za britansku vojske, ali je očito razvio i dovoljno divljenja prema britanskom zakletom neprijatelju, pa je svom sinu dao ime Adolf Hitler. Iako mu je također dao o srednje ime Lu, napomenuo je Hitler za AP.

'Svjestan sam da je u jednom trenutku povijesti zbog genocida nad Židovima Adolf Hitler bio najomraženija osoba na Zemlji. Ali moj je otac dodao 'Lu' između, dajući mi ime Adolf Lu Hitler, i to je razlog zašto sam ja ipak drugačiji', ispričao je Hitler novinarima u malom selu Mansingre, 200 kilometara zapadno od Gauhatija, glavnog grada obližnje države Assam.

Hitler kaže da nije imao problema zbog imena na putovanjima svijetom, uključujući SAD i Njemačku.

'Nikada nisam imao problema oko dobivanja vize, ali su me kod kontrole putovnice često pitali zašto imam to ime. Graničnom osoblju uvijek odgovaram kako nisam imao baš nikakvu ulogu kod izbora mog imena', rekao je.

Indija je imala malu ulogu u Drugom svjetskom ratu, a mnogi Indijanci nisu doživjeli Hitlera kao personifikaciju zla, nego su bili fascinirani njime. Hitlerova knjiga Mein Kampf vidljivo se izlaže u mnogim indijskim knjižarama. Vlasnik trgovine muškom odjećom nazvao je svoj dućan 'Hitler', a onda je bio jako zbunjen nakon prigovora lokalne židovske zajednice i prosvjeda iz Izraela.

Musfika Haq, učitelj iz Shillonga, glavnog grada države Meghalaya, kaže kako su ta imena česta u državi.

'Roditelji su očito često fascinirani imenima poznatih ili velikih vođa, ali su rijetko kad svjesni da su neki od njih, poput Hitlera, vrlo ozloglašeni', rekao je.

Zanimljivo je da su Adolf Lu Hitler i Frankenstein Momin stranački kolege i da imaju velike šanse osvojiti po četvrti mandat.