BANDIĆ NAJAVIO SMJENU KOSORA?

'Mogao si se dostojanstvenije oprostiti od Skupštine'

22.12.2015 u 16:01

Bionic
Reading

S 30 glasova za i 19 protiv Skupština Grada Zagreba prihvatila je proračun za 2016. godinu težak sedam milijardi kuna. Ruku za izglasavanje ključnog gradskog dokumenta, kako je predložio gradonačelnik Milan Bandić, dao je HDZ s partnerima HSP AS-om i BUZ-om, a potporu im je dao i jedan zastupnik HSS-a

Protiv proračuna izjasnili su se SDP, HNS, HSLS te nezavisni Vladimir Ferdelji i Sandra Švaljek.

'Stvorit ćemo napokon političko ozračje da ne bude više blokiranja', kazao je Bandić u završnoj riječi iz se čega se da zaključiti da je s HDZ-om ušao u dogovor za potporu u posljednjoj godini svog petog mandata.

I dok je SDP lamentirao o tome kako je proračun nerazvojan, k tome im je Bandić odbio sve predložene amandmane, HDZ se o predloženom proračunu izjasnio pozitivno, a predloženi mandati su im prihvaćeni pa zapravo nisu ni imali razloga ne prihvatiti proračun.

'Sjedim, slušam i ne vjerujem. Imam 60 godina i još uvijek učim. Sve sam zapisao i čuo sam toliko argumenata protiv, ali moram priznati da sam razočaran jer argumenti nisu jaki. A budući da ne možete biti za, onda morate naći argumente protiv', napao je Bandić svoje oponente, prvenstveno SDP, tvrdeći da među njima ima i onih iz čijih je izlaganja vidio da ga oni zapravo podržavaju, ali da će ruku dignuti protiv jer tako stranka kaže.

No na tome nije stao pa je napao i Darinka Kosora (HSLS), predsjednika Skupštine, za kojeg je rekao da mu je 'oproštaj od Skupštine mogao biti i dostojanstveniji'.

Je li Bandić time naznačio da će krenuti u micanje Kosora s mjesta predsjednika Skupštine, zajedno s HDZ-om, može se nagađati. Dođe li do toga, nagađa se da bi ga zamijenio Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a. Kosor bi u tom slučaju preselio u skupštinsku zastupničku klupu, ali upitno je bi li se HDZ odvažio na takav scenarij s obzirom na to da je HSLS član Domoljubne koalicije i da su osvojili dva mjesta u saboru.

Bandićevu završnu riječ Kosor nije mogao čuti pa samim tim odmah ni odgovoriti jer je u tom trenutku bio na konzultacijama kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

Nešto kasnije novinarima je kazao kako 'šibicarske izjave Milana Bandića neće komentirati' i dodao: 'Očekujem Bandićevu smjenu.'

Osim prihvaćenog proračuna za iduću godinu, zastupnici su s 29 za i 15 protiv prihvatili i rebalans proračuna za ovu godinu u visini od 150 milijuna kuna.