oleg deripaska

Moćnom ruskom oligarhu Ukrajina zaplijenila imovinu u vrijednosti od 250 milijuna eura, otkrili i što će s njim

17.02.2023 u 10:36

Bionic
Reading

Imovina ruskog oligarha Olega Deripaske bliskog Putinu zaplijenjena je u Ukrajini i sad će se koristiti za sanaciju štete nastale u ratu

Kako piše dpa, prema navodima ukrajinskih obavještajaca Ukrajina će od ruskog milijardera Olega Deripaske dobiti imovinu u vrijednosti od 250 milijuna eura. Vrhovni antikorupcijski sud u Ukrajini potvrdio je odluku Ministarstva pravosuđa u Kijevu, prema kojoj će se Deripaskine tvrtke, zemljišta i ostala imovina predati državi. Ukrajina će taj novac iskoristiti za sanaciju ratne štete, prenosi Wirtschaftswoche.

Aluminijski magnat Deripaska blizak Putinu jedan je od najbogatijih Rusa, a pod sankcijama je Zapada jer nominalno podržava rusku invaziju na Ukrajinu. Ipak, prema pisanju Financial Timesa i sud u Rusiji je koncem prošle godine naredio zapljenu njegova luksuznog resorta vrijednog milijardu dolara nakon što je Deripaska navodno kritizirao rat u Ukrajini..

Obogatio se na aluminiju, a imao je i cijelu mrežu tvrtki u Ukrajini. Zaplijenjeno je više od 300 njegovih objekata, uključujući i nekretnine koje su odsad u ukrajinskom vlasništvu. Deripasku se kritiziralo jer je zarađivao novac izravno od rata u Ukrajini.