DODIK NE STAJE

'Mnogo razmišljam o referendumu za neovisnost Republike Srpske'

12.10.2016 u 08:39

Bionic
Reading

'Ne želim se pretvarati da podržavam neuspjeli koncept nazvan Bosna i Hercegovina', rekao je u intervjuu za AFP predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Također je rekao da razmišlja o referendumu za samostalnost Republike Srpske

'Bosna i Hercegovina danas je mjesto koje nitko ne želi, osim nekoliko idealista u Sarajevu koji je žele sačuvati, ali nitko više od nje nema koristi', rekao je Dodik i dodao kako smatra da će BiH nestati ako se ne postigne konsenzus muslimana, Srba i Hrvata, pišu nezavisne.com

'Ne želim se pretvarati da podržavam neuspjeli koncept nazvan Bosna i Hercegovina', izjavio je u intervjuu za AFP-u predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ipak je dodao da je spreman raditi 'kako bi se osigurala održivost BiH koja je predviđena ustavom'.


On je istaknuo i da, ako se ne postigne konsenzus muslimana, Srba i Hrvata, 'BiH će nestati'. U povodu održanog referenduma i poziva na saslušanje koje je dobio iz Sarajeva, Dodik je rekao da će 'rado dati izjavu videolinkom ili na teritoriju Republike Srpske', ali da 'neće putovati na lokacije čiju nadležnost smatra nelegalnom'. 'Moji putovi ne vode u Sarajevo. Ja sam na meti sarajevskih muslimana i njihove politike. Nemam veze sa Sarajevom i ništa me ne veže za njih', rekao je on.

Kako navodi AFP, ojačan nedavnom pobjedom svoje stranke na lokalnim izborima, Dodik ponovo ukazuje na mogućnost organiziranja referenduma o nezavisnosti Republike Srpske. 'Razmišljam o tome, mnogo razmišljam o tome', rekao je Dodik i dodao da samo ukazivanje na takvu opciju može biti korišteno protiv njega na sudu jer, kako je rekao, 'u Bosni i Hercegovini nemamo pravo misliti'.

'Ako mislite, automatski vas smatraju velikim neprijateljem, većim od onih iz Islamske države koji ovuda slobodno šetaju', rekao je predsjednik Republike Srpske, misleći na 330 građana BiH koji su otišli u Siriju kako bi se priključili Islamskoj državi, navodi AFP.

Dodik je u intervjuu za AFP zaključio da postoje dva scenarija za budućnost BiH. 'Ili ćemo izgraditi Bosnu poštujući volju svih građana ili više neće postojati. Kada će se to dogoditi? Ja to ne znam', rekao je Dodik.

On je, također, optužio Zapad da 'ubrzava proces nestanka Bosne nametanjem svoje volje ili slanjem trećerazrednih ambasadora'. 'Oni dolaze ovdje vježbati pred odlazak na drugo mjesto. Ne želim biti njihov zamorac', istaknuo je predsjednik Republike Srpske.