david bilić

Student koji je prekinuo predavanje ratnog zločinca: Kad smo vidjeli da čovjek koji je ubijao djecu priča o moralu i Bogu morali smo reagirati

03.04.2019 u 19:32

Bionic
Reading

'U jednom trenutku smo čuli tog Kordića kako priča iz pozicije moralne vertikale o Bogu i životu i spontano smo odlučili ući unutra. Neka je njih bilo sto, morali smo Kordiću reći da je ratni zločinac', opisao je splitski student David Bilić trenutak kada je s kolegama iz Radničke fronte i ostalim aktivistima uletio na predavanje Daria Kordića u kino dvorani studentskog centra na zagrebačkoj Savi

David Bilić rodom je iz Splita, a u mladosti se s roditeljima preselio u Zagreb gdje je trenutno na četvrtoj godini diplomskog studija psihologije. Član je Radničke fronte, njihov vijećnik u jednom mjesnom odboru, a bit će i na listi za EU izbore. Protiv je kapitalizma, a u Radničkoj fronti, kako je objasnio Slobodnoj Dalmaciji, našao se zbog njihovih čvrstih stavova o tom pitanju.

S kolegama iz Radničke fronte i ostalim aktivistima prekinuo je Kordića povicima 'ratni zločinac' tijekom njegova predavanja u kino dvorani studentskog centra na zagrebačkoj Savi. Bilić je za Slobodnu Dalmaciju ispričao kako su za to predavanje saznali dva dana prije njegova održavanja pa je sve bilo 'prilično ad hoc'. Davidova se skupina, objasnio je, podijelila, pa je dio aktivista išao po domu lijepiti plakate, a ostali su, među kojima je bio i on sam, iz prikrajka slušali predavanje.

'U jednom trenutku smo čuli tog Kordića kako priča iz pozicije moralne vertikale o Bogu i životu i spontano smo odlučili da uđemo unutra. Neka je njih bilo sto, morali smo Kordiću reći da je ratni zločinac. Netko mora reći da je neprihvatljivo da takav lik drži predavanja u sveučilišnom prostoru i to kao moralna vertikala', ispričao je za Slobodnu Dalmaciju Bilić koji je s aktivistima utrčao u dvoranu i tamo razvio transparent 'Dario Kordić - ratni zločinac'.

'Ubrzo se nekoliko njihovih sjurilo prema nama, mislio sam da će nas krenuti tući, ali su onda intervenirale njihove starješine. Shvatili su valjda da nije oportuno da nas tamo prebiju javno, obzirom da su u dvorani bili prisutni i mediji. Čuli smo kako ih smiruju „momci, momci, čekajte, čekajte, stanite stanite“ i oni su se povukli. Istrgali su nam taj transparent, naslušali smo se pokoje prijetnje i potom napustili dvoranu', ispričao je Bilić kojega je ražalostilo, kako je rekao, što je u dvorani primjetio puno mladih ljudi, studenata i studentica.

  • +31
Doček Darija Kordića u Zračnoj luci Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić