ZAPREPAŠTEN I OGORČEN

Mladi Beograđanin: Zašto Hrvatska ne želi moju krv?

05.05.2015 u 15:07

Bionic
Reading

Beograđanin Ivan Zidarević koji živi u Zagrebu u utorak je pisao tportalu, ogorčen spoznajom da kao strani državljanin u Hrvatskoj ne može donirati krv. Nakon što je jutros odbijen na Hrvatskom zavodu za transfuziju medicinu (HZTM) u Petrovoj ulici, odlučio je javno izraziti zaprepaštenost time da je jedan human čin zaustavljen, zbog čega se osjeća 'vrlo neprivilegirano u odnosu na društvo u kojem živi'

'Kao član obitelji hrvatskog državljanina, kojemu je odobren legalan boravak u RH, s radnom dozvolom, zaposlenjem i reguliranim zdravstvenim osiguranjem osjećam se vrlo neugodno zbog sporne odredbe po kojoj samo oni koji su državljani RH imaju pravo biti darivatelji krvi, ali i biti privilegirani u odnosu na sve one druge koji to nisu', naveo je 29-godišnji Zidarević.

Odgovor na pitanje zašto strani državljani ne mogu darivati krv u RH objavljen je na internetskim stranicama HZTM-a:

'Transfuzijska služba svake zemlje prati epidemiološko stanje u zemlji, prati uvjete života darivatelja i prema tim pokazateljima određuje kako i kojim testovima ispitivati krv darivatelja na prisutnost uzročnika zaraznih bolesti. Zbog toga svaka zemlja može biti sigurna samo u krv i krvne pripravke dobivene od darivatelja krvi u toj zemlji.

Pravilnikom o krvi i krvnim sastojcima od 16. prosinca 1998. (NN 14/99) u čl. 9, u stavku 2 je propisano da darivatelj krvi mora biti državljanin Republike Hrvatske.'

Ivan Zidarević u Srbiji je bio dobrovoljni davatelj krvi pa je tim više pogođen odbijenicom iz Petrove.

'Ne znam smijem li ići toliko daleko da pomislim da se sporna odredba odnosi na to da su samo državljani RH podobni da se njihova krv daje svojim državljanima', promišlja dodajući da na ovaj način institucije RH isključuju, umjesto da je obrnuto, sve one koji su drugačiji - u ovom slučaju građane drugih zemalja koji se pretvaraju u građane drugog reda.