Podrut

Mještanima dabrovi začepili odvodne kanale i zadavali im muke; danas su uklonjene brane koje su napravile ove zaštićene životinje

21.02.2021 u 16:42

Bionic
Reading

Mještani Podruta upozorili su na problem koji im stvaraju dabrovi koji su zaštićene životinje. Hrvatske vode zajedno s Hrvatskim željeznicama su danas očistile kanale i uklonili brane koje su te životinje napravile. Dabrovi nisu preseljeni, a ni nastambe nisu dirane

Građani se posljednjih tjedana bune da dabrovi na tom području rade štetu, javlja HRT.

Ekolozi i biolozi s druge strane inzistiraju da se te zaštićene životinje ne usmrćuje i ozljeđuje. Nekad su bili gotovo pred izumiranjem, no u posljednje vrijeme njihova je populacija na sjeveru zemlje doslovno eksplodirala.

U Podrutama i Brezničkom Humu njihove su gradnje začepile odvodne kanale u blizini pruge i ceste, što može biti i vrlo opasno.

'Građani nam se već žale na nekoliko lokacija, Podrute su samo jedna od njih koja je zadnje vrijeme potencirana', rekla je Dubravka Horvat Đurkan iz Novog Marofa.

Dabar je noćna životinja, izlazi po mraku, a tijekom dana su u svojim nastambama. Njihov se broj drastično povećao jer nemaju prirodnog neprijatelja, a uvjeti za život ovdje su im idealni.

'Dabrovi su nas iznenadili svojom dinamikom populacije - prirastom i dinamikom širenja. Ono što se u ostalim zemljama događa za 30 godina, kod nas je maksimum postignut za 15 godina', rekao je Marijan Grubišić s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu.

Osim što su krivci za poplavljene oranice i livade, potkopavajući obalu, ugrožavaju lokalnu cestu te prugu Varaždin - Zagreb.

'Navedeni dio pruge redovito pregledavamo i za sad nema nepravilnosti, međutim duže zadržanje vode u zoni propusta imalo bi negativne posljedice na trup željezničke pruge', rekao je Krešimir Grđan iz Sektora za održavanje HŽ Infrastrukture te zaključuje da sigurnost željezničkog prometa nije dovedena u pitanje.

Na raščišćavanju su jutros bili i direktor Vodnogospodarskog sektora Hrvatskih voda Danijel Bunić te gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji je istaknuo da rješavaju problematiku lokalnog stanovništva.

Zaključio je da su Hrvatske željeznice dobile dozvolu micanja dabrove brane do kraja godine. Nastamba i same životinje nisu premještene, a niti dirane, istaknuo je Jenkač.