OPORBA O REZOVIMA

'Mjere štednje su zapravo novi trošak za građane'

10.04.2014 u 14:53

Bionic
Reading

Kako bi obuzdala deficit i približila se još malo zahtjevima Europske komisije, Vlada se odlučila na nove mjere. Neslužbeno se spominje povećanje trošarina na naftne derivate, rezanje nekih subvencija, ali i ponovno uvođenje poreza na mobilnu telefoniju. Iako konačna odluka još nije donesena, reakcije iz oporbe već su stigle

'Svako povećanje poreza i trošarina uvijek se prelije na krajnjeg korisnika, bilo građanina ili gospodarstvo. Očekivao sam da će doći do zaokreta u onom dijelu kapitalnih investicija, da će Vlada odustati od velikog ulaganja u tzv. infrastrukturne investicije, koje kroz dulji rok ne daju rezultata, i da će krenuti s investicijama prema industriji, odnosno proizvodnji koja je očito jedina poluga da bi došlo do kakvog-takvog rasta BDP-a. Još ima mjesta u restrukturiranju javne uprave, posebno velikog broja službi, zavoda, agencija i mislim da je krajnje vrijeme da Vlada razmisli o uvođenju četvrte stope poreza na dohodak iznad 50.000 kn', komentar je predsjednika Hrvatskih laburista Dragutina Lesara.

Novinari su Lesara upitali i do kada građani mogu podnositi uvođenje novih nameta. 'Ako sudimo po broju blokiranih žiroračuna građana, koje je sad već prešlo 24 milijarde kuna na 300.000 ljudi, i pad vrijednosti prosječne plaće, mislim da svako daljnje prelijevanje troška krize na građane više doista nije prihvatljivo', poručio je Lesar.

Na sličnu je tragu i HDZ-ov Ivan Šuker, koji je također uvjeren da građani neće izdržati uvođenje novih nameta.

'Brojka od 350.000 blokiranih građana govori da oni više nemaju otkud plaćati svoje obveze. Eventualno povećanje trošarine na goriva i uvođenje poreza na mobilnu telefoniju definitivno će smanjiti potrošnju, a smanjenje potrošnje utjecati na to da će još gore biti projekcije za BDP', kazao je Šuker.

Smanjivanje deficita rezanjem subvencija, povećanjem trošarina na gorivo i uvođenjem poreza na mobilnu telefoniju nije sustavna mjera, upozorava Šuker.

'Ovo su sve ad hoc mjere koje nažalost proizvode novi trošak za građane. Jer vi na ovih 20 lipa trebate dodati i 25 posto PDV-a, pa to više nije 20 lipa nego je to nešto malo više. To je novo opterećenje za hrvatske građane, novo opterećenje za hrvatsko gospodarstvo, jer nemojmo zaboraviti da su energenti itekako bitna stavka hrvatskim gospodarstvenicima. Dakle, bez reformi nema kvalitetnih adekvatnih i dugoročnih rješenja, kako na rashodovnoj tako na prihodovnoj strani. Uzmite samo ovu priču oko telekomunikacija - pa zašto su ukidali onaj porez koji je bio uveden 2009., zbog čega? Mogli su ga ostaviti i mogli su u ovih godinu i pol ubrati 400 milijuna kuna i danas bi imali za toliko manji problem. Ne ukinete nešto pa ponovo uvodite', kazao je Šuker.
326344, 203036, 200394, 175046