ZATOČENA U SAMICI

Mjanmar osudio Suu Kyi na još tri godine zatvora zbog korupcije, ukupno 26

12.10.2022 u 09:05

Bionic
Reading

Mjanmar pod vojnom upravom osudio je u srijedu bivšu čelnicu Aung San Suu Kyi na još tri godine zatvora zbog korupcije, priopćili su pravosudni izvori

S presudom donesenom u srijedu 77-godišnjoj dobitnici Nobelove nagrade zatvorska kazna produljena je na ukupno 26 godina zbog korupcije, kršenja pravila uvedenih zbog covida-19, izborne prijevare i kršenja zakona o državnoj tajni.

Suu Kyi je u samici u zatvoru u glavnome gradu Naypyidawu od lipnja, nakon što je bila držana u kućnom pritvoru u jeku vojnog udara.

Sudski postupak bio je zatvoren za javnost, a njezini odvjetnici ne smiju davati izjave medijima.

Slučajevi su naširoko osuđivani kao vojno inscenirana suđenja čija je svrha diskreditirati bivše civilne vođe i jačati položaj hunte.

Mjanmar je u političkim previranjima od puča 1. veljače 2021. Vojska je nasilno ugušila prodemokratske prosvjede i udruge za građanska prava te nastoji razbiti oružani otpor milicija protiv hunte širom zemlje.

Prema udruzi za pomoć političkim zatvorenicima, skupine za ljudska prava koja dokumentira ubojstva i zlostavljanja, nakon puča ubijeno je najmanje 2340 ljudi ubijeno, a više od 15.800 uhićeno.