IVIĆ PAŠALIĆ U AFERI HYPO

'Mister P' negira optužbe i poručuje: Neću nikoga tužiti

13.04.2015 u 14:36

Bionic
Reading

Je li Ivić Pašalić 'Mister P' kako su šefovi austrijske Hypo banke nazivali VIP klijenta kojem su pomogli da se izvuče iz financijske gabule mešetarenjem oko zemljišta u Šimunima na Pagu? Sam Pašalić je najprije rekao da 'Mister P' može biti bilo tko, potom je rekao da sporni navodi austrijskog lista ne odgovaraju istini

'Navodi ne odgovaraju istini', ponavlja za tportal Pašalić ne želeći otkriti ništa više o ovom slučaju, u kojem on nije predmet istrage. Na pitanje hoće li tužiti austrijski Der Standard zbog dovođenja njegova imena u kontekst tamošnje istrage u aferi Hypo, Pašalić nam kaže: 'Davno sam odlučio ne tužiti novinare.'

Iako je od povlačenja iz aktivne politike bio dostupan za komentar, Pašalić se otkako je ponovno u medijima, ali u kontekstu istrage malverzacija u Hypo banci, ponovno pritajio.


U središtu priče u kojoj se spominje 'Mister P' je 140 hektara zemljišta u Šimunima na otoku Pagu. Zemljište u zelenoj zoni prije 12 godina kupuje Hypo banka, a odluku o tome donose dvojica šefova, Wolfgang Kulterer i Günter Striedinger, koji plaćaju za te pašnjake cifru koja je, kako je pisao Jutarnji list, veća od realne - 37,2 milijuna eura.

Namjera im je, kako piše der Standard, bila pomoći VIP klijentu Iviću Pašaliću koji se našao u financijskim poteškoćama. Prodavatelj pašnjaka Hypo banci, kako piše Der Standard, bila je tvrtka u suvlasništvu Ivića Pašalića, piše Jutarnji list. Hypovci su uspjeli kasnije za većinu zemljišta dobiti prenamjenu u građevinsko.

Pašalić se u priči oko Hypo banke spominjao još 2010. godine. Nekadašnji savjetnik predsjednika Franje Tuđmana dobio je od te banke 30 milijuna eura kredita za svoje građevinske poslovne pothvate.

Pašalić je u tom segmentu doživio poslovni slom, kao što je prije šest godina potonuo cijeli taj sektor. No spas je našao u drvnoj industriji. Za razliku od njegove građevinske tvrtke Kapital konzalting, koja je u predstečajnom postupku, njegov drvni biznis bilježi rast.

U 2013. prihodi tvrtke Mundus Viridis rasli su za pet milijuna kuna i iznosili nešto više od 31 milijun kuna. Neznatno je rasla dobit te broj zaposlenih u tvrtki koja se bavi proizvodnjom peleta i drvne građe.
Pašalić se zadužio zbog izgradnje stambenog naselja u Odri kod Zagreba i naselja luksuznih vila u Istri. Kada je zapao u financijske poteškoće zbog sloma nekretninskog biznisa uslijed gospodarske krize, Hypo Leasing Kroatien reprogramirao mu je dugove.

Na pitanje kako mu je uspjelo ući u banku i dobiti kredit od 193 milijuna kuna, odgovorio je da je u inozemstvu uobičajen takav način poslovanja.