u libiji

Minobacači pogodili predgrađe Tripolija, nastavljaju se borbe

18.04.2019 u 22:57

Bionic
Reading

Minobacačke granate su bačeni na predgrađe Tripolija u četvrtak i gotovo pogodili bolnicu i povećali patnju ljudi nakon dvotjednih napada istočnih snaga na glavni grad Libije koji drži međunarodno priznata vlada.

Granatiranje je uslijedilo samo dan nakon što je sedam osoba poginulo u raketnom napadu na gusto naseljenu četvrt u Tripoliju, koji istočne libijske snage pod zapovjedništvom Khalife Haftara pokušavaju osvojiti, produbljujući kaos koji je pogodio zemlju bogatom nafte još 2011. Libijska nacionalna vojska (LNA) s uporištem u Bengaziju zapela je u južnim predgrađima Tripolija.

U al-Suaniju, jugozapadnom predgrađu, novinari Reutersa vidjeli su kako su dva minobacača gotovo pogodila bolnicu. U borbama je dosad poginulo 205 osoba, uključujući 18 civila, a ranjenih je više od 900, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija.

Mještani krive Haftarove snage zbog granatiranja. Tvrde da su granate ispaljene iz smjera njihova položaja, južnog dijela grada.

"Govorimo UN-u i Vijeću sigurnosti: 'Slušajte'. Slušajte granatiranje. Granate će nas pogoditi. Molim vas, pronađite rješenje za nas", rekao je raseljen mještanin Youseef Salem. LNA je demantirala granatiranje stambenih područja.

Vlada u Tripoliju izdala je naloge za uhićenje Haftara i drugih vodećih istočnih dužnosnika, optužujući ih za granatiranje u srijedu.

Istočni dužnosnici već su izdali tjeralice za premijerom Fayezom al-Serrajem i drugim zapadnim dužnosnicima jer nema naznaka političkog rješenja, a ni prekida vatre.

Inozemne sile su zabrinute, ali ne mogu zauzeti jedinstveni stav oko najnovijeg rasplamsavanja ciklusa anarhije i ratovanja koji je zahvatio Libiju od rušenja diktatora Muammara Gaddafija 2011.

Međunarodno priznato ministarstvo unutarnjih poslova optužilo je Francusku za potporu Haftaru i najavilo da će prekinuti sigurnosnu suradnju s Parizom.