srbi su protiv

Ministrica obrane BiH pozvala kolege da podrže napredak prema NATO-u

14.02.2019 u 21:25

Bionic
Reading

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš pozvala je u četvrtak kolege ministre da donesu nacionalni godišnji program (ANP) kako bi mogao na snagu stupiti Akcijski plan za članstvo (MAP) BiH s NATO-om, te je odbila tvrdnje kako je moguće bez odluke Vijeća ministara BiH realizirati taj cilj.

Vijeće NATO-a nedavno je odobrilo stupanje na snagu akcijskog plana za članstvo s BiH kada vlasti zemlje donesu godišnji nacionalni program, čemu se protive srpski ministri. Istodobno dio bošnjačkih stranaka tvrdi kako ministrica obrane Pendeš (HDZ BiH) može samoinicijativno dostaviti godišnji pregled NATO-u, što ona u izjavi dostavljenoj medijima u Mostaru odlučno odbacuje.

"Sadržaj ANP-a nadilazi zakonske nadležnosti i odgovornosti pojedinih resornih ministarstava, i upravo je Vijeće ministara BiH institucija koja utvrđuje sadržaj tog konceptualnog i planskog dokumenta. Vijeće ministara BiH je institucija koja treba osigurati instrumente za njegovu provedbu u punini, a ne samo u pojedinim segmentima i resorima", napisala je Pendeš.

Rekla je kako optužbe na njezin račun nisu utemeljene. "Oni koji javno pozivaju ministricu obrane BiH da samoinicijativno u Bruxelles odnese godišnji nacionalni program BiH ili ne razumiju procese i procedure ili namjerno dezinformiraju javnost i time nanose štetu NATO integracijskom proces BiH“, dodaje se.

Pojasnila je kako je njezin i cilj stranke kojoj je članica (HDZ-a BiH) "postizanje ključnog vanjskopolitičkog cilja Bosne i Hercegovine, pristupanju NATO-u i Europskoj uniji". Srpske stranke u Vijeću ministara iz Saveza za promjene kojega predvode ministri iz Srpske demokratske stranke u nekoliko su se navrata usprotivili prihvaćanju ANP-a solidarizirajući se time sa stajalištem SNSD-a Milorada Dodika i vlasti Republike Srpske.