DRŽAVLJANKA RH

Ministrica obrane BiH optužena za nesavjestan rad

16.07.2015 u 11:25

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv ministrice obrane te zemlje Marine Pendeš koju tereti za nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave, potvrđeno je u četvrtak iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu. Pendeš je državljanka BiH i Republike Hrvatske, javlja Fena

Pendeš (51) je optužena za kaznena djela koja je počinila u vrijeme kada je obnašala dužnost zamjenice ministra obrane.

Sadašnja ministrica obrane je na tu dužnost izabrana kao kadar HDZ BiH 2014. godine a optužena je jer je kao doministrica omogućila da se savjetniku u njezinu tadašnjem uredu Ivi Miri Joviću isplaćuju plaće i druge naknade iako je istragom utvrđeno da on nije dolazio na posao niti je bio prisutan na radom mjestu u sjedištu Ministarstva obrane BiH u Sarajevu.

U optužnici se navodi kako se te činjenice pokušalo prikriti tako što je Pendeš svojoj tajnici davala nalog da lažno evidentira Jovićev dolazak na posao.

Prema navodima iz optužnice državni proračun je na taj način oštećen za iznos od oko 17000 konvertibilnih maraka (oko 8700 eura).

Ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu Tužiteljstvo će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem osam svjedoka i stručnih vještaka a uz optužnicu je priloženo oko 70 dokaza.

Ivo Miro Jović je prije nego što je angažiran u uredu Marine Pendeš nešto duže od godinu dana bio član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Na tu je dužnost kao član HDZ BiH imenovan 2005. godine nakon što je odlukom tadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH smijenjen Dragan Čović.

Jović se za člana Predsjedništva BiH kandidirao na izborima 2006. godine no pobijedio ga je Željko Komšić. Ni Pendeš ni Jović koji su prije podizanja optužnice saslušani u Tužiteljstvu BiH nisu komentirali otvaranje istrage niti kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Odvjetnik Josip Muselimović koji zastupa Pendeš novinarima je izjavio kako je tužiteljstvo cijeli slučaj utemeljeljilo na 'apsolutnom nepoznavanju funkcioniranja Ministarstva obrane'.

Muselimovićeva je teza kako Jović uopće nije bio obvezan dolaziti na posao u Sarajevo jer je svoje savjetničke zadaće mogao obavljati i drugdje.