'poseban interes'

Ministrica može zarađivati sa strane, a pravobraniteljica kažnjena jer je kao roditelj bila u školskom odboru?!

03.09.2019 u 18:43

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa novčano je kaznilo pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević zato što je ujedno bila članica Školskog odbora Privatne klasične gimnazije Zagreb, iako za to nije primala naknadu i ondje je bila u svojstvu roditelja. Istodobno, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković smije predsjedati Upravnim vijećem Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici te biti plaćena za održavanje nastave. Kako to?

U očitovanju Povjerenstvu za vrijeme trajanja postupka, pravobraniteljica Pirnat Dragičević navela je da je još od studenog 2015., kao majka učenika Privatne klasične gimnazije, bila članica Školskog odbora te ustanove, što je nastavila biti i nakon što je postala pravobraniteljica, smatrajući da za to nema zapreke jer nije primala naknadu. Izvijestila je i kako je zatražila razrješenje čim je Povjerenstvo odlučilo pokrenuti postupak protiv nje pa od 13. lipnja 2019. nije članica spomenutog školskog odbora. To, međutim, nije bilo dovoljno.

Povjerenstvo je zaključilo da je povrijedila odredbu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, prema kojoj dužnosnici ne smiju biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova, odnosno nadzornih odbora izvanproračunskih fondova (to su HZMO, HZZO, Fond za regionalni razvoj, Hrvatske vode i sl.), niti obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima. S obzirom na to da školski odbori upravljaju školama, oni su po toj svojoj ulozi, smatra Povjerenstvo, izjednačeni s pojmom upravnog vijeća ustanova.

Iznimno dužnosnici mogu biti članovi u najviše do dva upravna vijeća ustanova i NO-a izvanproračunskih fondova koji su od posebnog državnog interesa ili su od posebnog interesa na lokalnoj razini. Popis ustanova ili fondova od posebnog državnog interesa utvrđuje Sabor na prijedlog Vlade, a popis onih na lokalnoj razini utvrđuju predstavnička tijela općina, gradova i županija. Vrtići, škole, učenički domovi, centri za kulturu, domovi zdravlja, bolnice, muzeji, kazališta, domovi za starije i nemoćne, Zoološki vrt... sve su to ustanove od posebnog interesa za Grad Zagreb. Na popisu je 19 gimnazija, ali ne i Privatna klasična gimnazija Zagreb.

'Istovremenim obnašanjem dužnosti pravobraniteljice za djecu i obavljanjem funkcije članice Školskog odbora Privatne klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu, koja nije proglašena ustanovom od posebnog državnog interesa niti od posebnog interesa za Grad Zagreb, u razdoblju od 27. studenoga 2017. g. do 13. lipnja 2019. g., dužnosnica Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu, počinila je povredu članka 14. stavka 1. ZSSI-a', stoji u odluci Povjerenstva koje je pravobraniteljicu kaznilo obustavom isplate 2000 kuna od plaće.

  • +5
Helenca Pirnat Dragičević Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Smoljanovic/PIXSELL

Ministrica Vesna Bedeković sama je zatražila mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa odmah poslije imenovanja na ministarsku dužnost u srpnju. Prije nego što se vinula u visoku politiku Bedeković je, među ostalim, bila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Virovitičko-podravske županije (2005.-2009.) i dekanica Visoke škole za menadžment u Virovitici (2009.-2016.). Na web stranici te škole profesorica Bedeković je na popisu vanjskih suradnika s nastavom iz Uvoda u metodologiju stručnog i znanstvenog rada, Interkulturalnih aspekata menadžmenta, Interkulturalnih sastavnica turizma, Interkulturalne komunikacije i Interkulturalnih aspekata poduzetništva.

U obraćanju Povjerenstvu navela je da je predsjednica Upravnog vijeća Visoke škole za menadžment u Virovitici, pitajući je li istodobno obavljanje te funkcije bez novčane naknade u skladu sa zakonom. Dvojila je i smije li održavati nastavu u toj školi te na hrvatskim i inozemnim visokim učilištima i sveučilištima, kao i biti mentor studentima u svojstvu vanjskog suradnika na temelju ugovora o djelu i uz primanje naknade za održanu nastavu.

  • +5
Vesna Bedeković Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Za sve navedeno dobila je zeleno svjetlo Povjerenstva. Ministrica može biti predsjednica Upravnog vijeća jer je Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici proglašena pravnom osobom od posebnog interesa za Grad Viroviticu, bez prava na naknadu, osim prava na naknadu putnih i drugih opravdanih troškova. Predavanja i mentorstva su joj također odobrena i za to može biti plaćena. Povjerenstvo je, naime, zaključilo da je to edukacijska djelatnost za kakvu, po čl. 13. zakona, nije potrebno prethodno odobrenje, baš kao ni za stjecanje prihoda i naknada u sklopu međunarodnih projekata koje financira Europska unija, strana država, strana i međunarodna organizacija te udruženje.