KOMENTAR HELENE PULJIZ

Ministre Matiću, a sad podnesite ostavku

05.06.2015 u 09:58

Bionic
Reading

U iracionalnoj euforiji zbog privremenog primirja vlade Zorana Milanovića i pobunjenih veterana iz Savske 66, jedna je zastrašujuća izjava ministra Predraga Matića prošla posve nezapaženo, iako baš ona ogolijeva srž problema koji Hrvatska ima s braniteljskom populacijom, ali i s aktualnom vlašću, pa onda i sa samom sobom. Riječ je o institucionaliziranoj, organiziranoj krađi teškoj 150 milijardi eura (!) u kojoj već 20 godina sudjeluju branitelji i političari vladajućih stranaka HDZ-a i SDP-a

Riječ je o Matićevoj izjavi da će za sedam dana riješiti problem 150 tisuća lažnih branitelja, pod uvjetom da mu premijer osigura vizu za Kanadu. Na stranu to što ministar Milanovićeve vlade nema pojma da nam za Kanadu odavno ne trebaju vize, ta izjava razotkriva osobni politički kukavičluk samog ministra Matića, ali i njegova šefa Zorana Milanovića koji suho prijeđe preko otvorenog priznanja da nemaju hrabrosti riješiti taj po nacionalno tkivo razarajući problem lažnih hrvatskih branitelja. Matić zna da je lažnih branitelja čak 150.000 i da bismo ih se mogli riješiti u sedam dana. Samo kad on i oni ne bi bili kukavice. Kad je objavljen registar s 501 tisućom branitelja, ministar je izračunao da nas svaki lažni domoljub, koji uživa status branitelja, košta po milijun eura.

Nacionalno bogatstvo za lažnjake

'Lažnjak Hrvatsku košta milijun eura – jer ako je s 20 godina ušao u mirovinski sustav i pretpostavlja se da će živjeti do 80. godine, znači da 60 godina prima mirovinu od tisuću eura. Tome treba dodati invalidninu, pa stambeno zbrinjavanje i razne druge beneficije od školskih knjiga, dionica, zdravstvene skrbi… Ako Registar skine ijednog lažnjaka, uz to što će to moralno pročistiti naš popis i sudionike rata, na svakom ćemo uštedjeti milijun eura', pojašnjavao je tada Matić. Uzmimo da je taj državni izračun točan - u ovom trenutku nema razloga da vjerujemo kako je pogrešan.

Pomnožimo li tih 150 tisuća lažnjaka, kojih se boje i vlasti i veterani, s ovih milijun eura, koliko izdvajamo po njihovoj glavi, dolazimo do fascinantne brojke od 150 milijardi eura! To je trostruko veći iznos od ukupnog inozemnog duga Republike Hrvatske (u siječnju ove godine iznosio je 47 milijardi eura), a pridodamo li tome opći dug države od 37 milijardi eura, znači da bismo se dva puta mogli riješiti naših ukupnih dugova kad bismo se, na primjer, riješili lažnih branitelja.

Tko je branitelj, tko je cinker, tko je domoljub, a tko lopov?

Naravno, lažni branitelji nisu jedini podli lažnjaci koji Hrvatsku doživljavaju kao kravu muzaru, oni su samo jedna od skupina koje su uništile i uništavaju potencijale ove države i ove nacije i koje su nas učinile jednim od najzaostalijih i najsiromašnijih naroda Europe. Međutim, nitko zbog toga ne ispašta, nemamo političke kirurge koji bi uklonili te metastaze i zbog toga smo, kao kolektiv, i osuđeni na propast i koprcanje na europskom dnu. Razotkrivanje, imenovanje i kažnjavanje lažnih branitelja i svih onih koji su im omogućili da u tako ogromnom broju kradu ogroman novac hrvatskog naroda, pitanje je zaštite nacionalnog interesa. Za 'prave' branitelje to bi trebalo biti pitanje 'zaštite digniteta Domovinskog rata', ali oni se ponašaju kao pripadnici neukog plemena, a ne kao svjesni građani zemlje za koju su se borili.

U najmoćnijoj zemlji Europe, Njemačkoj osoba koja prijavi kršenje zakona smatra se domoljubom. Ovdje se smatra da si 'cinker' ako prijaviš lopova kakav je lažni branitelj (koji će nam za života ukrasti milijun eura), štite se 'rodbina, kumovi, susjedi i prijatelji' umjesto da se štiti vladavina prava. Pa je lako zbog izjave izvučene iz konteksta razvaliti Bojana Glavaševića, Vesnu Teršelič jer zagovara prava civilnih žrtava rata, ali Jozu ili Marka koji nisu vidjeli ratišta, a imaju status branitelja - često i status hrvatskog ratnog vojnog invalida, nećeš dirati jer s njima piješ i ždereš, jer su ti 'susjedi', 'rodijaci', 'prijatelji ženinog brata' i tako dalje i tako dalje. Ili se naprosto bojiš osvete i taj strah te paralizira da bilo što poduzmeš, pa taj strah liječiš prijetnjama plinskim bocama onima koji ti nisu ništa skrivili u životu, urlanjem 'Za dom spremni', mahanjem stranačkom iskaznicom ili, ponekad, sjedenjem u Saboru ili ministarskoj fotelji iz koje blebećeš što god ti padne na pamet.

Nacija kukavica, lažljivaca, lopova i budala

Moram priznati da mi je do priznanja da se on i Milanović ne usude boriti protiv lažnih branitelja, Matić bio jedan od boljih ministara ove vlade, ali za njegov i Milanovićev ostanak u Banskim dvorima više nema nikakvog opravdanja. Ako se ministar branitelja i premijer boje lažnih branitelja, onda trebaju podnijeti ostavke i poštedjeti nas daljnjeg mučenja. Ako se ratni veterani boje lažnih branitelja ili ih štite, onda oni više ni sami nisu branitelji Hrvatske, nego zaštitnici državnog kriminala. Ako je priča o lažnim braniteljima tek laž, onda uvedimo milijunske novčane kazne za sve one koji ikad više spomenu sintagmu 'lažni branitelj'. Ako su točni podaci da imamo 150 tisuća lažnih branitelja i da nas svaki od njih košta po milijun eura (zbirno 150 milijardi eura), a da nitko u ovoj zemlji nema hrabrosti to razbucati, onda mi nemamo razloga slaviti nacionalnu neovisnost, osim kao neovisnost nacije kukavica, lažljivaca, lopova i budala.