PRIOPĆENJE

Ministarstvo pravosuđa: Turudićeva promišljanja ne dovode u pitanje rad EPPO-a

08.02.2024 u 17:25

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa i uprave u četvrtak je priopćilo da promišljanja novog glavnog državnog odvjetnik Ivana Turudića, koji je kazao kako nije siguran da se u Hrvatskoj trebao osnovati Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), ne dovode u pitanje daljnji rad EPPO-a

"Vlada RH od samih početaka uspostave Ureda europskog javnog tužitelja podržala je osnivanje neovisnoga tijela za progon kaznenih djela na štetu Europske unije. Hrvatska je bila među prvih (18) članica koje su podržale osnivanje EPPO-a te pristupile postupku pojačanje suradnje još u travnju 2017. godine, prije samog usvajanja Uredbe o EPPO-u i početka rada Ureda", navode u priopćenju.

Dodaju da je politička odluka Vlade RH da se pridruži osnivanju Ureda europskog javnog tužitelja i formira Odjel delegiranih europskih tužitelja odraz predanosti u suzbijanju korupcije i svih oblika kaznenih djela počinjenih na štetu financijskih interesa Europske unije, a time i Hrvatske kao članice.

"Promišljanja novoizabranog Glavnog državnog odvjetnika koja je izrekao prigodom današnjeg nastupa na N1 bila su načelne prirode te ne dovode u pitanje daljnji rad EPPO-a", zaključuje ministarstvo.

U razgovoru na televiziji N1 Turudić je u četvrtak ocijenio kako nije siguran da smo trebali osnovati Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), jer ga niz zemalja nema te je "situacija kod njih bolja". No, dodao je da je riječ o političkoj odluci koju treba poštovati.

EPPO je nadležan za podizanje optužnica u slučaju kaznenih djela koja utječu na financijske interese Europske unije, a urede ima u 22 od 27 država članica.