POSIPANJE PEPELOM

Ministarstvo će ipak kupiti knjige slijepim učenicima

18.08.2009 u 11:27

Bionic
Reading

Nakon što je riječki Novi list objavio informaciju koju im je dao glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Duje Bonacci, a sukladno kojoj će se slijepi učenici sami morati pobrinuti za svoje preskupe udžbenike na Braillevu pismu, reagirao je glasnogovornik Bonacci i posuo se pepelom po glavi. Najnovija informacija iz Ministarstva govori da će knjige slijepim učenicima biti kupljene sredstvima iz proračuna

U nastavku u cijelosti donosimo najnovije informacije iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koje je nam je poslao glasnogovornik Bonacci:

'Jedini kriteriji za dodjelu besplatnih udžbenika ove godine su socijalni i braniteljski, pa će stoga iz proračuna, i to preko Ministarstva branitelja, odnosno Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a ne preko Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, besplatne udžbenike dobiti samo oni slijepi i slabovidni učenici koji su ujedno obuhvaćeni tim kriterijima', glasio je prethodni, pogrešan odgovor iz Ministarstva obrazovanja.

'Zbog pogrešne informacije koju sam jučer dao kolegici Ingrid Šestan iz 'Novog lista', u današnjem izdanju tog dnevnog lista objavljeno je da slijepi i slabovidni učenici pri kupnji školskih udžbenika neće imati nikakvu potporu od strane države. Ovim se putem želim spričati kolegici Šestan, ali i svima kojima je moj nenamjeran i nezlonamjeran propust prouzrokovao bilo kakve neugodnosti. Ujedno niže donosim i točnu informaciju vezanu za nabavku udžbenika za slijepe i slabovidne učenike.

Naime, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa već neko vrijeme pregovara s jedinom nakladničkom kućom u Hrvatskoj koja je tehnički opremljena za tiskanje knjiga na Brailleovu pismu, a kako bi se cjelokupan trošak nabavke udžbenika na Brailleovu pismu pokrio sredstvima iz državnog proračuna.

Cijene pojedinih gimnazijskih primjeraka na brajici dosegle su i 12.705 kuna.

Sredstva za tu namjenu jesu osigurana u proračunu MZOŠ-a, a u slučaju da planirani iznos ne bude dostatan za financiranje cjelokupnog potrebnog iznosa, roditelji, odnosno staratelji slijepih i slabovidnih učenika, pri kupovini će participirati s iznosom koji neće biti veći od prosječne cijene školskih udžbenika u RH.'