SVI BI NA DRŽAVNE JASLE

Ministar otvarao autocestu, a branitelji prosvjedovali

20.12.2013 u 14:05

  • +8

Vrgorac - Karamatići - prosvjed

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić/tportal.hr

Bionic
Reading

Uz velike prosvjede u Vrgorcu, otvorena je nova dionica Dalmatine od Vrgorca do Ploča. Oko 150 Vrgorčana sa stotinjak automobila blokiralo je izlaz s Dalmatine na čvoru Vrgorac prosvjedujući protiv HAC-a dok je ministar Siniša Hajdaš Dončić na naplatnim kućicama Karamatići puštao u promet novu dionicu autoceste dugu 16,1 kilometar

Dok je interventna policija u Vrgorcu držala prosvjednike na okupu, ministar Hajdaš Dončić sa suradnicima i čelnicima HAC-a dijelio je prvim vozačima koji su izišli na Karamatićima ENC uređaje sa 380 kuna cestarine.

Vrgorčani su pak prosvjedovali zbog politike zapošljavanja HAC-a koji u novoj tehničkoj jedinici održavanja autoceste, koja se nalazi u Vrgorcu, nije dala nijedno radno mjestu stanovnicima vrgoračke krajine, već je, preraspodjelom unutar HAC-a, na posao dovela zaposlenike iz Zagreba i Zagorja, gdje, po riječima voditelja te tvrtke, ima viška djelatnika pa su pojedini pristali otići na posao u Dalmatinsku zagoru.

Hajdaš Dončić rekao je da neće biti novih zapošljavanja ako se ustanovi da za to nema potrebe naglasivši da neće biti lažnih obećanja, niti da će Hrvatska od svog novca graditi dalje autocestu.

Puštanjem u promet novih dionica, autocesta od Zagreba do Karamatića sada je u prometu u ukupnoj dužini od 483 km, a visina cestarine od Zagreba do Karamatića iznosi 228 kuna za osobna vozila.

Uz novu dionicu suvremene autoceste od Vrgorca do Karamatića, vozačima koji putuju prema jugu na uporabu je puštena i dionice Autoceste A10 Granica Bosna i Hercegovina - interregionalni čvor Metković, u duljini 7,5 km od Čvora Ploče do granice s BiH.

Novoizgrađena dionica bila je jedna od najzahtjevnijih za graditelje. Zbog teškog terena, izgrađeno je 15 objekata, i to sedam vijadukata, dva nadvožnjaka, dva podvožnjaka i četiri tunela. Također je izgrađen cestarinski prolaz Karamatići sa šest naplatnih kućica, 10 prolaza, dva prolaza za vangabaritna vozila, s objektom kontrole naplate i kućicom za prodaju pretplate.