iZAZOVI U NOVOJ GODINI

Ministar Fuchs otkrio je li sve spremno za početak cjelodnevne nastave u 62 škole

02.09.2023 u 22:00

Bionic
Reading

Sindikalne akcije, ustavna tužba, novi predmeti, škole na kojima još traje renovacija... Nema kraja izazovima u ovoj školskoj godini. O svemu je za Novu TV govorio resorni ministar Radovan Fuchs

Nova stolarija od prozora i vrata do podova, garderobni ormarići, kuhinje, blagovaonice, klimatizacija, informatizacija, kabineti za učitelje, prostori za odmor i razne aktivnosti učenika, didaktička oprema, a ponegdje i kombiji za prijevoz hrane i(li) učenika - dio su zacrtanih planova ravnatelja 62 osnovne škole koje su prije tri mjeseca odabrane za četverogodišnju eksperimentalnu provedbu projekta cjelodnevne škole.

'Kreću 62 škole. Školu u Slanom smo izbacili zato što nisu bili svi dokumenti priloženi da bi škola bila uključena, pa ju je Ministarstvo isključilo iz cijelog ovog projekta. I jedna manjinska škola je u tijeku cijelog procesa odlučila da ipak neće sudjelovati', rekao je Fuchs za Dnevnik Nove TV.

Projekt cjelodnevne škole osmišljavao se dvije godine, kazao je Fuchs. Tvrdi da se nije brzalo na ovom projektu i da je sve spremno.

Model cjelodnevne škole sastoji se od četiri odgojno-obrazovna programa: programa nacionalnog kurikuluma, odnosno obavezne i izborne nastave (A1), programa potpore, potpomognutog i obogaćenog učenja (A2), izvannastavnih aktivnosti (B1) i izvanškolskih aktivnosti (B2).

'Škole su odabrane, kontaktirane, provedena je čitava edukacija nastavnika i ravnatelja, odgovara se na pitanja koja dolaze iz škola. Prvi dio novca koji smo obećali su već i dobile, knjige su u školama, a u dvije će biti dostavljene u ponedjeljak ujutro', rekao je Fuchs za Dnevnik Nove TV.

  • +2
Radovan Fuchs Izvor: Cropix / Autor: Lucija Ocko

Ministar je kazao i kako misli da će ustavna tužba biti odbačena, a o roditeljima koji su je podnijeli kaže da 'uvijek ima dio roditelja koji nešto neće' te da 'tu ima i politike koja se umiješala'. Podsjetimo, dvije građanske inicijative roditelja, iz OŠ Novi Marof i OŠ Draganići, predale su ustavnu tužbu zbog odluke Ministarstva obrazovanja o uključivanju tih škola u program cjelodnevne nastave unatoč, kako tvrde, protivljenju većina roditelja i nastavnika.

'Roditelji su bili dovoljno informirani, ali oni su bili poprilično zavedeni od jednog cijelog segmenta u kojem je rečeno da će djeca biti do 18 ili 19 sati u školama. Znamo odakle je vjetar puhao i ta stvar se smirila', rekao je. Tvrdi, koliko on zna, da nitko nije ispisao dijete iz škole koja će imati takav program.

Radovan Fuchs kazao je i kako je zadovoljan kvalitetom obroka u školama, a komentirao je i cijene školske opreme.

'Troškovi opreme su vjerojatno visoki, ali to ima, pretpostavljam, i veze tim tko želi kakvu školsku torbu, kakvu školsku pernicu i slično. Ima tu puno komentara i mišljenja bi li to trebalo pojednostaviti da nema nekih isticanja razlika. Spominju se čak i nekakve školske uniforme.

Školske knjige su besplatne, odnosno nisu besplatne, one itekako puno koštaju, ali ih pokriva država. U cjelodnevnoj školi su tu i pomoćni materijali besplatni, a ovaj drugi dio ostaje ipak na dušu roditelja', rekao je Fuchs