OTAC GLUMI DA NIŠTA NE ZNA

'Mini Zlatni rat': Splitska plaža Bene oduzeta Kerumovom nećaku

11.07.2017 u 19:52

Bionic
Reading

Punih dva mjeseca nakon podnesene žalbe, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture poništilo je dodjelu koncesije nad splitskom plažom Bene u sklopu park šume Marjan. Nju je, na posljednjoj sjednici skupštine Splitsko-dalmatinske županije u prošlom sazivu, na petnaest godina dobila tvrtka povezana sa Željkom Kerumom

Stručno povjerenstvo ovog ministarstva zaključilo je da prije dodjele koncesije nije zatražena i suglasnost Ministarstva zaštite okoliša, pa je naložilo da se odluka poništi i da se prije ponovnog provođenja procedure u natječaj uvrste uvjeti zaštite prirode, budući da je Marjan zaštićeno prirodno i kulturno dobro.

Kako je tportal već tada pisao, paralelno s dodjelom koncesije nad plažom Zlatni rat na Braču tvrtki bez referenci, prihoda i zaposlenih - ali zato bliskoj jednom dijelu HDZ-a - i splitske Bene otišle su ruke anonimnim poduzetnicima, ovaj put iz tvrtke 'National'. Istraživanjem smo potom došli do podatka da je tvrtka registrirana na adresi Kerumovog trgovačkog centra 'Joker' i da je vodi poslovni partner bivšeg splitskog gradonačelnika.

Na natječaju za Bene kandidirale su se još dvije tvrtke, a one su također povezane s Kerumom: prva je dosadašnji koncesionar 'Uvala Bene', u kojoj ovaj sjedi u nadzornom odboru i koja je po podacima iz dostupnih registara svojim dobavljačima ostala dužna oko pet milijuna kuna.

Druga je 'Kruščica', koja ima sjedište u Kerumovom hotelu i koju vodi majka njegove supruge Fani, Ana Horvat. Obje su otpale iz više-manje formalnih razloga, pa je 'National' dobio kupalište veličine 40 tisuća kvadrata na rok od 15 godina za 220 tisuća kuna godišnje naknade, uz još 3 posto prihoda od ugostiteljskih i 1,5 posto prihoda od ostalih djelatnosti.

I samo dva dana nakon što je 'osvojila' Bene, tvrtka National službeno prelazi u ruke Igora Sapunara, Kerumovog nećaka i osobe od njegovog najvećeg povjerenja, angažirane u gotovo svim Kerumovim poslovnim pothvatima.

Sapunarov otac je Petroslav Sapunar, ujedno i HGS-ov predsjednik Županijske skupštine, koji se u to doba pravio nevješt i tvrdio da 'nije upućen u poslovne planove svog sina'. Nazvali smo ga danas da provjerimo je li utvrdio znanje.

'Nisam bio upoznat s time, moji sinovi su poslovni ljudi neovisni o meni. Ne znam njihove planove. Uostalom, Igor je postao vlasnikom tvrtke tek nakon što je dodijeljena koncesija', kazao je Sapunar za tportal. Upitali smo ga i hoće li se izuzeti iz odlučivanja ukoliko se sin ponovno odluči natjecati za plažu Bene, pa je veza naglo prekinuta.

Prije toga dospio nam je reći da i dalje smatra da je koncesija dodijeljena na zakonit način, i to jednoglasno, te da je Ministarstvo zaštite okoliša kontaktirano - no oglušilo se na dopise. Samu odluku o poništenju prokomentirat će kad je dobije i malo bolje prouči.