rasprava u saboru

Milorad Pupovac: Ako je Stanimirović ratni zločinac, onda sam to i ja. Neka me DORH čuje - ja sam ratni zločinac!

12.06.2019 u 10:12

Bionic
Reading

Problem nasilja u Hrvatskoj i incident u Supetru bili su i teme slobodnih govora zastupnika, kojima su započeli još jedan radni tjedan

Na pitanje nasilja osvrnuo se i SDP-ov Ranko Ostojić, podsjetivši na događaje u Supetru, ali i smrt SDSS-ovca Radivoja Petkovića iz Kastva. 'ti događaji govore da oni koji bi trebali radit svoj posao to ne rade. Žalosno je da djevojka iz Varaždina mora od batina braniti svoje kolege, vatrogasac Tomo isto tako postaje simobol one većine u Hrvatskoj tihih ljudi koji su spremni obraniti od nasilja i napada onih koji u jatu napadaju one koji im se ne sviđaju', kazao je Ostojić.

'Kada čujete osudu tog događaja od strane premijera, ministra unutarnjih poslova i pravosuđa, ta osuda je jednaka kvaliteti dvoslojnog WC papira', ustvrdio je Ostojić.

U Saboru, dodao je, sjede roditelji od istih pripadnika istih skupina 'koji danas mogu pogledati mladića koji je slijep, jer su ga prebili u Vinkovcima. 'Moramo rasčistiti stvar da ovdje krvno zrnce nije bitno i da se po pitanju osude nasilja treba ugledati u gradonačelnicu Supetra. Ako to ne bude radila država ili građani moraju imamo sustav u kojem nažalost je nasilje svakodnevnica i ne poduzima se ništa, govorimo o mlakoj vodi. Država treba krenuti u obračun s onima koji su spremni ozlijediti drugoga samo zato što im se ne sviđa ili nije iste nacionalnosti. Pitanje je samo dana kad će se dogoditi da neki i odavde ili vaša djeca budu žrtve, pitanje je tko će ih onda braniti', kazao je.

Na pitanje mržnje i nasilja osvrnuo se i SDSS-ov Milorad Pupovac. 'Drugi dan nakon Bljeska sam prvi put otišao u Jasenovac. Sve što sam završio od škola završio sam u Hrvatskoj i u nijednoj od tih škola nije me nitko učio da ikoga mrzim. Nisam čuo nijednu lekciju da bi ijedna etnička grupa trebala biti predmet mržnje. Ni tada ni danas ne živim s trunkom mržnje, ali živim u zemlji mržnje i nasilja, motiviranog etničkom mržnjom', poručio je Pupovac.

'Da jedan od zastupnika držeći predavanja govori da je Vojislav Stanimirović ratni zločinac. Ako je on, onda i od danas to smatrajte i mene. Pozivam DORH da me čuje - ja sam ratni zločinac koji se bori protiv mržnje već 20 godina', kazao je Pupovac.

'I onda se čudimo što su mladi i obezglavljeni istim porukama mržnje, što ta djeca posežu za nasiljem i krivimo njih, ali nisu krivi oni, krivi su oni što su na mjestu predsjednika Republike čuju da se viče ubij ubij Srbina, i kažu nismo čuli. ili oni koji kažu da je je pjevanje 'za dom spremni' stanovitog pjevača domoljublje. A njegov menadžer me naziva četnikom. Ne, nisam četnik nego sam ratni zločinac koji se godinama bori za mir i toleranciju, a protiv nasilja', rekao je.

  • +21
Sjednica Sabora 12.6. Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Stanimirović je bio gradonačelnik okupiranog Vukovara, odgovorio je Hrastov Hrvoje Zekanović. Pupovca je prozvao za relativiziranje Domovinskog rata. 'Hrvatska nije zemlja mržnje. Jedini koji širi mržnju u Hrvatskoj je on - Milorad Pupovac. Neka jasno i glasno kaže da je Vojislav Stanimirović bio okupatorski gradonačelnik u Vukovaru', kazao je Zekanović.

Osvrnuo se i na incident na Supetru, upitavši zašto se toliko bruji o tome, a dok se ostali slučajevi nasilja zanemaruju. 'Sotonizira se jedna navijačka skupina, a navijači su oni koji su u Zagrebu rekli ne Arkanu i Velikoj Srbiji. Jesu li krivi što obiljećavaju pad Vukovara i jedini u Hrvatskoj pjevaju domoljubne pjesme. možda su upravo zato krivi. Da nema navijača domoljubne pjesme se ne bi nigdje pjevale', kazao je.

Komentar je stigao i od HDZ-ovog Branka Bačića. 'Zahtjevamo da se procesuiraju svi koji su počinili nasilje. No, moramo se zapitati da li mi u Saboru pridonosimo da se naše verbalno nasilje u Saboru prenese na ulice i postaje fizičko nasilje. Moramo i mi u Saboru, pa i kada kolega Pupovac nastupa, voditi računa da ne pridonosimo tome', kazao je Bačić.