rok za prijavu 30 dana

Milković: DSV u srijedu raspisuje novi javni poziv za izbor predsjednika Vrhovnog suda, nadajmo se da će biti treća sreća

27.06.2021 u 12:56

Bionic
Reading

Državno sudbeno vijeće (DSV) u srijedu će održati sjednicu na kojoj bi trebalo raspisati novi, treći, javni poziv za izbore čelnika Vrhovnog suda, nakon što je prethodna procedura okončana tako što Sabor nije prihvatio prijedlog predsjednika RH Zorana Milanovića da to bude Zlata Đurđević

To je za N1 televiziju potvrdio predsjednik DSV-a Darko Milković.

'DSV bi trebao raspisati novi treći javni poziv, nadajmo se da će biti treća sreća. Na poziv se onda mogu javiti kandidati koji su zainteresirani. Imamo sjednicu zakazanu za 30. lipnja pa ćemo donijeti odluku o raspisivanju novog javnog poziva. S obzirom da smo prethodna dva javna poziva stavili rok od 30 dana za prijavu mislim će radi ravnopravnosti prema svim zainteresiranim kandidatima rok biti isti', kazao je Milković i dodao kako ne misli da će nastupiti ustavna kriza zato što Đurđević nije izabrana, a aktualnom predsjedniku Đuri Sessi mandat ističe sredinom srpnja.

'Ne mislim da nastupa ustavna kriza jer je zakonom predviđeno da ako se predsjednik ne izabere da ga mijenja njegov zamjenik, u ovom slučaju Marin Mrčela. Zakon kaže da ga mijenja zamjenik koji je postavljen godišnjim rasporedom poslova. Taj raspored se u pravilu donosi za godinu dana. Pitanje je hoćemo li to tumačiti da ga on mijenja i dalje ako se dotad ne izabere novi predsjednik suda”, rekao je Milković, a smatra da stvari postaju nejasne tek nakon nove godine kada Mrčeli ističe godišnji raspored.

'Pitanje je tumačenja može li ga mijenjati zamjenik. U pripremi je i izmjena Zakona o sudovima da DSV nakon što prođe nova godina postavlja vršitelja dužnosti. Ja se nadam da ćemo dotad ipak dobiti novog predsjednika. O izmjenama ipak treba pitati ministarstvo pravosuđa i uprave koje radi na izmjeni tog zakona', rekao je Milković za N1.