OPTUŽIO OSTOJIĆA DA LAŽE

Milinović ima dokaze da je Clean start lažan?!

08.01.2013 u 14:47

Bionic
Reading

Bivši ministar zdravstva Darko Milinović za jučer predstavljeni 'Clean start' danas je rekao da je riječ o 'nečistom startu', a podatak ministra zdravlja Rajka Ostojića da je 1. siječnja lani zdravstvo osim duga od 5,7 milijardi kuna imalo i oko 677 milijuna kuna neevidentiranih dugoročnih obveza koje će teretiti buduće proračune, ocijenio je lažnim

Naslov okvira

Darko Milinović u 25 minuta Ostojića je čak 18puta nazvao nesposobnim, a 11 puta optužio ga je da laže, odnosnodezinformira javnost, nekoliko puta naglašavajući da je on elementarnanepogoda za zdravstveni sustav i najgori ministar u povijesti, a jednomga je čak nazvao i bešćutnim prema pacijentima, piše Slobodna Dalmacija. 

Da je riječ o lažima, ustvrdio je Milinović na konferenciji za novinare u Gospiću, najbolje potvrđuje dokument HZZO-a kojeg je napravila Vlada i Upravno vijeće koje je postavio sam ministar Ostojić. Prema tom dokumentu dospjele obveze iznose 337 milijuna i 133 tisuće kuna, a nedospjele obveze 4,3 milijarde kuna što najbolje govori koliko je vjerodostojan 'Clean start'- izjavio je Milinović Taj dokument najbolje govori da, ako je netko lagao i prikrivao dugove, onda je dugove prikrivao ministar Ostojić, ocijenio je Milinović.

Tko je uhvatio ministra Ostojića u laži, zapitao se Milinović i odgovorio: Ni manje ni više nego njegov i naš hrvatski premijer Zoran Milanović. Da je to tako vidljivo je iz dokumenta koji je poslan u hrvatski Sabor 15. studenog 2012 godine a u njemu se među ostalim kaže: Na dan 31 srpnja 2012. obveze kliničkih bolnica, kliničkih centara i klinika iznosile su 2,9 milijardia što predstavlja povećanje od 759 milijuna kuna u odnosu na 31 prosinca 2011. Obveze općih bolnica 31. srpnja 2012. iznosile su 1,7 milijardi kuna, a specijalnih bolnica 258 milijuna kuna. Ukupne obveze bolničkih zdravstvenih ustanova 31. srpnja 2012. bile su 4,9 milijardi kuna i povećane su u odnosu na 31. prosinca 2011. godine za 639 milijuna kuna, navodi se u dokumentu koji je upućen Saboru, potpisao ga je predsjednik Vlade Milanović, a citirao je danas Milinović.

Ukupno povećanje duga za prvih šest mjeseci je 1,3 milijarde kuna, rekao je bivši ministar ustvrdivši 'da je u godinu dana najnesposobniji ministar Rajko Ostojić povećao dug ni manje ni više nego više od tri milijarde kuna.' Ponovio je kako su to službeni dokumenti Vlade RH i HZZO-a.


Milinović se osvrnuo i na rokove plaćanja, kazavši da su u vrijeme dok je on bio ministar rokovi plaćanja bili 60 a sada su pomaknuti na 270 dana. Podsjetio je i na obećanja ministra Ostojića koje je dao u predizbornoj kampanji da će liste čekanja skratiti na najmanje moguće rokove

Magnatsku rezonancu čeka se 150 dana, utvrdio je Milinović i s tim u vezi postavio pitanje ministru Ostojiću 'je li to medicinski prihvatljiv rok čekanja na MR. Neke operacije se čekaju i do tri godine, je li i to medicinski prihvatljivo?'.

'Napravio je ministar Ostojić i nešto pozitivnog u reformi sustava: promijenio je ime ministarstva zdravstva u zdravlja, promijenio je logo HZZ0-a te povećao plaću direktora HZZO-a', zaključio je bivši ministar Milinović.

Pozvao je ministra Ostojića da prestane s dezinformacijama iskazavši spremnost da kao bivši ministar zdravstva dade svoju pripomoć oko nastavka reforme zdravstvenog sustava bez obzira što je u oporbi. 'Spreman sam pomoći, ali tu trebamo konkretnost, a ne dezinformacije', rekao je Milinović.