istarski župan

Miletić: Ne možemo utjecati na poslovnu politiku Glasa Istre

30.06.2023 u 13:57

Bionic
Reading

Istarski župan Boris Miletić izjavio je u petak da se već niz godina Glas Istre nalazi u privatnom vlasništvu pa Istarska županija kao javna uprava ne može utjecati na njegovu poslovnu politiku, zbog čega ne može utjecati niti na proces integracije Glasa Istre i Novog lista

"Glas istre je dio našeg identiteta, tradicije i kulture već 80 godina i desetljećima vodeći dnevni list u Istri. Međutim, već duži niz godina Glas Istre se nalazi u privatnom vlasništvu i mi kao javna uprava ne možemo utjecati na poslovnu politiku kako Glasa Istre tako ni jednog drugog privatnog subjekta", rekao je Miletić Hini.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je u petak na dalekosežne posljedice koje će izazvati "utapanje" dnevnog lista Glas istre u Novi list, ocijenivši to sramotnim i skandaloznim činom, prvorazrednim političkim skandalom i kulturocidom za koji netko mora odgovarati.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ocijenio je proces integracije Glasa Istre i Novog lista kao najavu likvidacije jedinog istarskog dnevnog lista.

Miletić kaže kako se nada da će i u novim poslovnim okolnostima Glas Istre zadržati svoj regionalni identitet te da će ostati na usluzi građanima Istre i u službi kvalitetnog i objektivnog informiranja.

Prije nekoliko dana na najavu integracije Glasa Istre i Novog lista reagirao je i predsjednik IDS-a Dalibor Paus koji je istaknuo kako je svjestan činjenice da mediji zadnjih desetljeća prolaze transformaciju te da se tržište i navike čitatelja mijenjaju.

"Glas Istre izlazi punih 80 godina i imao je neprocjenjivu ulogu u informiranju Istrijana u svim važnim trenucima naše bogate povijesti. Na tako značajnu obljetnicu, bilo bi zaista šteta da Istra izgubi ono što Glas Istre predstavlja - prepoznatljiv medij koji ima veliki interes za lokalne teme i koji služi interesu javnosti", poručio je Paus.

Rekao je kako trenutno nema dovoljno informacija što integracija točno podrazumijeva, te je apelirao da se prilikom procesa misli na novinare i zaposlenike lista koji pokrivaju lokalne teme i čiji je rad važan za informiranost Istrijana.