OSJEČANIN SE OBRUŠIO NA ŽIDOVE I VLADAJUĆE

'Milanoviću, Ostojiću i Josipoviću bit će odrubljena glava handžarom'

14.01.2013 u 09:45

Bionic
Reading

'Što Židovi i njihove ambasade imaju tražiti u nezavisnoj državi Hrvatskoj? Kada se ispričate za sve zločine nad hrvatskim narodom, onda možete doći. A dotle – neka Bog blagoslovi Adolfa Hitlera što je znao što treba s vama', napisao je to na Facebook profilu 22-godišnji Osječanin Ivan B. Sramotni je tekst objavio 12. travnja prošle godine. No to nije sve

Napisao je još, navodi Večernji list: 'Živjele zemlje Krune svetog Stjepana, živio Jobbik i hrvatski nacionalizam! A Zoranu Milanoviću, Ranku Ostojiću i Ivi Josipoviću će biti odrubljena glava handžarom!' Uhićen je i završio je u istražnom zatvoru na mjesec dana. Zbog rasne i druge vrste diskriminacije nedavno je nepravomoćno osuđen na godinu i pol dana zatvora, a uvjetno na pet godina. Jedinstvena je to kazna kojoj je pribrojena i ranija uvjetna osuda. Treća mu je, naime, ovo presuda zbog rasne diskriminacije jer je i prije vrijeđao Židove. Posljednji je incident počinio baš dok je bio na uvjetnoj slobodi.

Krivnju je priznao. Bio je, kazao je na sudu, revoltiran jer je zabranjen skup parlamentarnih stranaka Francuske i Njemačke te europskih parlamentarnih stranaka u vrijeme nacionalističke konferencije i mimohoda za hrvatske generale. Ispričao se 'ako je nekoga povrijedio'.

'Stavovi i predrasude teško se mijenjaju, osobito ako su ukorijenjeni u djetinjstvu', ocijenila je za Večernjak psihologinja Silvija Mihaljević. Može se raditi, dodaje, i o nepoznavanju činjenica te neshvaćanju značenja djela. 'Ili shvaća pa provocira ako se ponavlja', kaže.