KRITIKE BANSKIM DVORIMA

'Milanovićeva Vlada hvata posljednji vlak za promjene'

06.03.2013 u 14:41

Bionic
Reading

Asocijacija nevladinih udruga 'Platforma 112' upozorila je Vladu, nakon četvrtine njezina mandata, kako treba 'uhvatiti posljednji vlak za promjenu načina ponašanja'. 'U jednoj riječi Vlada je – nekonzistentna', ocijenila je Sanja Sarnavka, predsjednica udruge B.a.B.e.

Platforma 112, ocjenjujući provedbu 112 zahtjeva koje su pred aktere hrvatske političke scene postavili pred izbore u prosincu 2011. godine, predstavila je svoje drugo izvješće o pozitivnim i negativnim promjenama u ponašanju Vlade. Svoj drugi izvještaj o radu Vlade Zorana Milanovića, a prvi su predstavili nakon 112 dana od njihova dolaska u Banske dvore, predstavili su u Kući ljudskih prava.

Nije se dogodio veliki zaokret od partitokracije prošle vlasti, vođene dvostrukim mjerilima i kratkoročnim dobitima, prema demokratskoj vladavini koja realizira viziju vladavine prava, društvene pravde i održivog razvoja. Umjesto toga, izraženo obilježje djelovanja nove vlasti nedosljednost je u pogledu vrijednosti, programa i sposobnosti provedbe politika', ocijenila je Platforma 112.

Po ocjeni Saše Šegrt iz Transparency Internationala Hrvatska, 'nakon što je prošlo više od godinu dana mogu se ocjenjivati ne samo namjere i riječi, nego i djela'. 'Opća je ocjena da pozitivnih pomaka ima, no oni su sporadični i za njima ostaje gorak okus da ih je premalo u odnosu na očekivanja', rekla je Šegrt.

Kao pozitivne promjene vidi 'jačanje transparentnosti i otvorenosti' nasuprot kojih je, po ocjeni civilnih udruga, 'nekonzistentnost donošenja politika i njihove provedbe'. Smatraju stoga kako je 'krajnji čas za zaokret i poduzimanje stvarnih reformi u interesu hrvatskih građana, a ne radi političkih dobitaka i EU'.

Kao pozitivne stvari, Platforma 112 navela je usvajanje Zakona o pravu na pristup informacijama, kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, ukidanje zabrane okupljanja na Markovu trgu, novu medijsku politiku, otvaranje Hrvatskog sabora prema javnosti… No postoje i brojne kritike.

'Platforma 112 traži jasan zaokret Vlade prema demokraciji, vladavini prava i nužnosti usvajanja strategije održivog razvoja. Prije svega nužno je ispraviti nepravde proistekle iz rata i tranzicije, pokrenuti reformu javne uprave i odbaciti aktualni pristup poticanja investicija na kratke staze', upozorila je Jelena Berković iz GONG-a.

Eugen Jakovčić iz Centra za suočavanje s prošlošću – Documenta upozorio je na probleme s kojima se suočavaju civilne žrtve rata, povratnici na ratom stradala područja, procesuiranje ratnih zločina, stambenog zbrinjavanja.

'Vlada treba donijeti odluku o otpisu troškova izgubljenih parnica civilnim žrtvama rata i žrtvama ratnih zločina. Neshvatljivo je i da sustav besplatne pravne pomoći ostaje nepristupačan i godinu dana nakon dolaska nove vlasti', ukazao je Jakovčić.


Po mišljenju Sanje Sarnavke 'politička podobnost i dalje ostaje ključni kriterij, pa kod dobivanja posla osoba koja nije ni u jednoj političkoj stranci nema nikakve šanse'. I Jelena Berković svjesna je kako je Vlada 'političko tijelo', no iznenađena je 'procesima i načinom izbora, pa i kriterijima koji nisu jasni'. 'U slučaju ministrice Mirele Holy imamo jako podignutu ljestvicu, jer je integritet osobe doveden u pitanje jednim e-mailom, a imamo slučajeve da se razgovaralo o kandidatima za Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, a oni su skrivali svoje životopise', podsjeća Berković.
Ta je asocijacija nevladinih organizacija aktivno uključena i u praćenje obveza proisteklih iz pregovora s EU. Predstavljeni izvještaj poslužit će i kao nadopuna za izvještaje i promišljanja Europske komisije, Europskog parlamenta i država članica EU o ispunjenju pristupnih obveza, održivosti reformi i kapacitetima Hrvatske da djeluje kao uspješna i odgovorna članica.

Platforma 112 okuplja 69 organizacija civilnog društva koje se godinama bave zaštitom ljudskih prava, demokratizacijom, izgradnjom mira, suzbijanjem korupcije i zaštitom javnih resursa, posebno okoliša koji su definirani u 112 zahtjeva upućenih svim političkim opcijama uoči posljednjih izbora.