O ČEMU ĆE SE SUTRA GLASOVATI?

Milanovićeva izjava unijela pomutnju u Sabor

12.02.2015 u 16:55

Bionic
Reading

Saborski zastupnici cijeli dan raspravljali su o izmjenama izbornog zakonodavstva, no i u trenutku pisanja ovog teksta nitko u Saboru nije znao o čemu će zastupnici sutra točno glasovati. Naime pravu pomutnju i iznenađenje izazvala je izjava premijera Zorana Milanovića iz Bruxellesa, a ona se kosi s onime što je SDP predložio u saborskoj proceduri

Još jutros predstavljajući SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor Peđa Grbin najavio je kako će njegova stranka predložiti amandman kojim se zabranjuje kandidiranje pravomoćno osuđenima za kaznena djela sa zatvorskom kaznom u trajanju duljem od šest mjeseci i to sve dok im ne proteknu rokovi rehabilitacije.

Takav je amandman na noge dignuo zastupnike Reformista jer bi se njegovim prihvaćanjem onemogućilo kandidiranje na izborima Radimiru Čačiću, ali bi u izbornu utakmicu mogli ući, primjerice, Branimir Glavaš i Milan Bandić.

Upravo ta izjava unijela je pravu pomutnju u saborske redove, ali i u samoj sabornici te zastupnici više nisu znali o čemu će sutra glasovati.

Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista poručila je u raspravi da se uopće ne bi trebali opterećivati originalnim SDP-ovim amandmanom, s obzirom na premijerovu izjavu.

'To je njegova izjava, poruka iz Bruxellesa, da nije bio upoznat, barem po onome što piše, s izradom ovog amandmana koji nam je došao na klupe, tako da, evo, čekamo još do kraja rasprave. Nadam da će doći još kakav amandman pa ćemo onda nakon tog drugog nastaviti o onome što u njemu piše', kazala je Tireli.

Na obrat koji je uzrokovala Milanovićeva izjava osvrnuo se i HDZ-ov Josip Borić

'Izjava premijera upućuje na to da je gospodin Peđa Grbin valjda radio nešto iza leđa. I sam premijer kaže: 'Moram priznati da nisam sudjelovao u tome u detaljima. Pogledat ćemo o čemu se radi; to nije ni cilj, a neće vjerojatno biti ni posljedica ukoliko se donosi zakon prema kojem se ljudi pravomoćno osuđeni za određena kaznena djela neće moći kandidirati na parlamentarnim izborima - onda to svakako treba ograničiti na teška, ozbiljna kaznena djela iz nekog kataloga, a ne za svako kazneno djelo i ne za svaku kaznu veću od šest mjeseci.' Evo, sada i Sabor dovodimo u pitanje o čemu danas uopće raspravljamo? Znači oni sada shvaćaju da su očito napravili određenu grešku koja će u javnosti možda odjeknuti na kriv način i pokušavaju je ispraviti. Kažu, zakon je u proceduri, možda dođe još jedan amandman na amandman SDP-a. Vjerojatno će i doći', kazao je Borić.

No hoće li doista doći do izmjena amandmana, u trenutku pisanja ovog teksta nije bilo poznato. SDP-ov Peđa Grbin novinarima nije htio dati izjavu, niti odgovoriti hoće li ili neće doći do izmjena amandmana.