ekvivalent 'bosanskog lonca'

Milanović u Sibinju: Ne želim EU u kojoj ne znaš tko je Hrvat, a tko Srbin

16.02.2024 u 16:58

Bionic
Reading

U povodu obilježavanja 89. obljetnice „Sibinjskih žrtava", Dana općine i Dana osnovne škole „Sibinjskih žrtava“, Sibinj je u petak posjetio hrvatski predsjednik Zoran Milanović te rekao da se u tom malom mjestu presijava cijela hrvatska povijest, kultura i korijeni

"Ovo je malo mjesto mjesto u kojem se presijava cijela hrvatska povijest, kultura, porijeklo, korijeni, geni. Kroz opismenjivanje hrvatskog puka i djece koje je počelo u drugoj polovici 19. stoljeća počelo je formiranje jedne zajednice svijesti, hrvatske nacionalne zajednice, moderne hrvatske političke nacije koja je 1935., u veljači kada su pale Sibinjske žrtve, već pomalo stasala", rekao je Milanović na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Sibinja.

Godišnjica Sibinjskih žrtava obilježava se u znak sjećanja na tragične događaje iz veljače 1935. kada su, kao žrtve jugoslavenske žandarmerije, život izgubila osmorica seljaka sibinjskog kraja. Ubijeni su jer su zbog svojih domoljubnih ideja krenuli u mirne prosvjede protiv represije velikosrpskog režima.

Sibinjske žrtve već godinama predstavljaju simbol domoljubne svijesti i pravedne borbe hrvatskoga naroda za slobodu i samostalnost te iz tog razloga Općina Sibinj 19. veljače slavi Dan Općine, a mjesna osnovna škola, koja je prije nekoliko godina promijenila ime u OŠ „Sibinjskih žrtava“, slavi svoj dan.

Milanović je podsjetio da je tom događaju prethodilo puno groznih stvari kao što su smrt Stjepana Radića i uhićenje Vlatka Mačeka, čelnika HSS-a, a u kontekstu sadašnjosti, pohvalio je sibinjsku školu koja bi djeci trebala biti drugi dom i škola za budućnost.

Govorio je i o današnjoj Europskoj uniji istaknuvši da stvaranje Europe u kojoj će sve biti uniformirano i dobro, u kojoj će svi živjeti prema istim pravilima i misliti isto te imati isti sustav vrijednosti, nije dobro.

"Ta vrsta postrojavanja u Jugoslaviji, pa ni u Austro-Ugarskoj prije toga, nije završila dobro. Ne želim Europsku uniju u kojoj ćemo imati neki ekvivalent 'bosanskog lonca', u kojoj se svi zajedno pržimo i u kojoj ne znaš tko je Hrvat, a tko Srbin, tko je Litvanac. Želim, slikovito rečeno, da se vidi na stolu što ima. Jedino tako hrvatski narod može osmisliti i sadržajno ispuniti svoj život, postojanje, rad i prosperitet u Europskoj uniji“, ocijenio je Milanović.

  • +26
Milanović u Sibinju Izvor: Cropix / Autor: Nenad Opacak

"Ja sam za Hrvatsku koja će biti identitetski svjesna sebe, koja će tako odgajati svoju djecu, ne postrojavati ih i od njih raditi uniformirane vojnike - mada i to nije isključeno, ali u ovom trenutku nije potrebno - nego stvarati ljude koji su svjesni kakvoj zajednici pripadaju, koliko je stara, ukorijenjena i koliko ju je nemoguće iskorijeniti“, rekao je.

Predsjednik Milanović je Sibinjkama i Sibinjanima poželio uspjeh u poslu te da budu uspješni u povlačenu europskih sredstava koje će iskoristiti za obnovu infrastrukture i drugo.