izjava u jasenovcu

[VIDEO/FOTO] Novi obračun Milanovića sa svima: Tvrdi da je antifašist Habulin ucijenjen jer su mu sjeli na kuću, HDZ napadao zbog 'šumadijskog stola usred Zagreba', porciju dobili i Plenković, Pupovac...

22.04.2021 u 11:33

Bionic
Reading

Izjavu novinarima nakon polaganja vijenaca u Jasenovcu dao je i predsjednik Zoran Milanović

'Ovo je logor za ubijanje, a onda za izvođenje 'Male Floramye'. Prije 80 godina ovdje je bio proboj logoraša koje je poveo Ante Bakotić, moj Sinjanin, komunist, partizan, povikom 'Naprijed, drugovi'. Spasilo se stotinjak ljudi, ostali su pobijeni', kazao je uvodno Milanović.

'Jedna strana pretjeruje da je tu ubijeno 700.000 ljudi, time rade štetu istini i srpskom narodu', kazao je. Osvrnuo se i na film 'Dara iz Jasenovca'. 'Film 'Dara iz Jasenovca' napravljen je po ukradenom scenariju. Nikako na zelenu granu s ovim mjestom', kazao je.

'Nisam donio vijenac, nego sam donio ružu i kamenčić. Ti vijenci koje može svatko položiti brzo postanu komunalni problem, a ne čin pijeteta prema žrtvama', dodao je.

'Ovo nije stvar glumimo li ili ne, onaj tko je državnik treba pokazati i ljutnju, ali isto tako ne glumatati i ponašati se u skladu s očekivanjima, a u isto vrijeme ne biti oportunist. Ono što sam čuo su jadne isprike i izgovori', kazao je Milanović.

'Epidemiološki, vidim da je i ministrica kulture, koja se da maltretirati od premijera, rekla da je prošlogodišnje zajedničko obilježavanje bilo pogrešno. Je li ona stručnjak za kulturu nacije ili za kulturu gljivica i virusa? Jer se ponaša kao stručnjak za viruse', kazao je Milanović.

Zoran Milanović o Franji Habulinu Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Sve odavde do prostora gdje se kote sibirske tigrice potpuno je ravno. Osjetit ćete miris okota ugroženih životinja. Ovo je potpuno epidemiološki sigurno mjesto. Govore da nije oni koji su imali seosku svadbu za svog kandidata i razvukli stolove kao u Šumadiji', rekao je Milanović.

'Gospodin Plenković se kad mu to odgovara poziva na Vukovar. Gospodin Plenković nikad nije odlazio u Vukovar dok nije postao aspirant na predsjedničko mjesto u HDZ-u', rekao je Milanović.

Kazao je da je u njegovu izaslanstvu trebao biti predsjednik antifašista Franjo Habulin, a koji je, kaže, na čelu siromašne udruge ovisne o Plenkovićevoj milostinji. 'Oni moraju paziti što rade jer su ovisni. Nikada nisam uvjetovao ponašanje udrugama branitelja jer su ovisne o proračunu. Ovdje su ljudi ucijenjeni. Petnaest do 10 me nazove, tj. nije me nazvao jer mu je bilo neugodno, i kaže da on mora imati most prema Vladi', rekao je Milanović.

  • +17
Predsjednik RH u društvu Kosor, Josipovića i Mesića odao počast stradalima u Jasenovcu Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kazao je da su Habulinu sjeli na kuću. 'To je ucjena. Je l' ovo civilizirano ponašanje? Nije mi palo na pamet da tako ucjenjujem ljude', kazao je.

Komentirao je i svoju izjavu o HOS-ovoj ploči. 'Prošle godine mogao sam biti manje grub, ali ono je bila neljudska provokacija', rekao je.

Govorio je i o zakonskim izmjenama vezanim uz ustaške simbole. 'To nije inicijativa Krausa, to je stara inicijativa', kazao je.

Milanović je u jednom trenutku ušao i u prepirku s bivšim novinarom HTV-a Sašom Kosanovićem, koji sada radi za SNV.

Predsjednik Zoran Milanović tijekom posjeta Jasenovcu obratio se medijima Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Novinari su ga pitali i za odnos s Pupovcem. 'Gospodin Pupovac je izvrijeđao kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda i reagirao sam u tom trenu', kazao je Milanović, upitan je li vrijeme da se pomiri s Pupovcem. Dodao je da on nije 'otkopao ratne sjekire', već da neke stvari 'trpi već godinama'.

Na pitanje treba li Beroš podnijeti ostavku, kazao je: 'Ne znam što se događa, kao ni s bivšim glavnim državnim odvjetnikom. Ne znam je li taj čovjek napustio masonsku ložu. Ako je, ne vidim problem. Za Beroša vam ne mogu odgovoriti, jer ne znam. Ako je natječaj namješten, onda da. Ali ja to ne znam.'

'Da biste se javili na natječaj, trebate imati iskustvo i reference, određeni promet i bankovnu garanciju da možete financirati. Ta tvrtka nema ništa, ona se pojavljuje uz drugu informatičku tvrtku, koja taj posao može obaviti sama, tu ovi cvjećari nisu ni trebali', kazao je.

Predsjednik Milanović u Jasenovcu u verbalnom sukobu sa Sašom Kosanovićem Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL