nisu zaštićeni

Milanović se sastao s pčelarima Primorsko-goranske: 'Prodaje se puno lažnog meda'

19.06.2023 u 16:30

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović u ponedjeljak je razgovarao s predstavnicima Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije povodom dodjele europske oznake izvornosti za "Goranski medun"- posebna vrsta meda koji se proizvodi samo u Gorskom kotaru

"Goranski medun" posebna je vrsta meda koji se proizvodi samo u Gorskom kotaru, a upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i tako zaštićen na području cijele Europske unije.

Na sastanku se razgovaralo i o važnosti Hrvatskog primorja i Gorskog kotara za pčelarsku povijest Hrvatske, pri čemu su pčelari iz Primorsko-goranske županije podsjetili da je još u Vinodolskom zakonu iz 1288. godine dan poseban značaj pčelarstvu koje je već tada imalo veliku gospodarsku važnost, stoji u priopćenju.

Kao jedan od najvećih problema istaknuli su ugroženost pčela zbog klimatskih promjena, a muči ih i raširena prodaja patvorenog, odnosno lažnog meda, kazali su. Smatraju da hrvatski pčelari nisu adekvatno zaštićeni od uvoza i prodaje patvorenog meda, iako stalno upozoravaju nadležne institucije na taj problem.

Na sastanku je bio predsjednik Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije Nedjeljko Mrakovčić i pčelari iz nekoliko udruga, a uz predsjednika Milanovića bio je, među ostalima, posebni savjetnik Predsjednika Republike ekonomiju Velibor Mačlić.