sastanak na pantovčaku

Milanović s predstavnicima Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata

16.03.2021 u 15:45

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u predstavnike Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 101. brigade ZNG-a/HV-a Zagreb - Susedgrad koji su ga upoznali s pripremama za obilježavanje 30. obljetnice osnutka brigade kao i s aktivnostima i projektima koje provode.

Predsjednik Udruge, umirovljeni natporučnik Sergije Dražić kao posebno važnu aktivnost istaknuo je sudjelovanje članova Udruge u poučavanju mladih o činjenicama iz Domovinskog rata, a Udruga je prezentirala i svoju ideju snimanja promotivnog videa kojim žele doprinijeti normalizaciji odnosa među državama u regiji.

Članovi Udruge, svi odreda umirovljeni časnici, informirali su predsjednika Milanovića i o ratnom putu 101. brigade koja je tijekom Domovinskog rata najprije djelovala na području Pokuplja i Banovine, potom u zapadnoj i istočnoj Slavoniji, a sudjelovala je i u operaciji Oluja. U deset godina djelovanja, rečeno je na sastanku, u brigadi je služilo 7225 pripadnika od kojih je 49 poginulo, 211 je ranjeno, a tijelo jednoga do danas nije pronađeno.

Sastanak je, kako se navodi u utorak u priopćenju Ureda Predsjednika, održan u povodu skorog obilježavanja 30. obljetnice osnutka 101. brigade u lipnju ove godine na koje je pozvan i predsjednik Milanović.

Uz predsjednika Udruge Sergija Dražića u izaslanstvu su bili i umirovljeni pukovnik Ivica Hrnčić, umirovljeni pukovnik Ivan Cukina, umirovljeni pukovnik Faruk Čerimagić, umirovljeni bojnik Stjepan Bratković, umirovljeni satnik Tomislav Pavić, dopredsjednik Udruge i dopredsjednik Upravnog odbora umirovljeni pukovnik Ahmet Puškar te član Upravnog odbora Udruge umirovljeni satnik Željko Pulek.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bio njegov posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković.