na plitvicama

Milanović položio vijenac u spomen na Krvavi Uskrs: Prošlo je 30 godina od smrti Josipa Jovića te hrabrosti koja je graničila s ludilom i prema kojoj sve ostalo blijedi

31.03.2021 u 09:08

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je na Plitvicama te je položio vijenac ispred Spomen-obilježja Josipu Joviću, prvom hrvatskom redarstveniku poginulom u Domovinskom ratu, povodom obilježavanja 30. obljetnice akcije Plitvice

'Prošlo je 30 godina od smrti Josipa Jovića, ali i od jedne hrabrosti koja je graničila s ludilom u to vrijeme i prema kojoj sve drugo ustvari blijedi... Mali broj mladih ljudi, neprofesionalaca, nevičnih oružju došao je ovdje i bili su svjesni da mogu sresti puno jačeg neprijatelja i da mogu ovdje zauvijek ostati i nikada se ne vratiti u Zagreb. I što vrijeme više prolazi, ta hrabrost je sve veća, ona se natkriljuje nad nama i danas mi je još teže shvatiti to nego onda. Vječna slava i hvala poginulom Josipu Joviću koji nije imao sreće da dočeka hrvatsku slobodu za koju su se ovdje borili, Ustav, demokraciju, pripadnost Europi i to da ovdje može biti policijska stanica koja je ovdje bila još četiri mjeseca. Sve drugo je povijest, a ovo je početak povijesti', kazao je Milanović.

Akcija, u kojoj su sudjelovali pripadnici jedinica Rakitje i Lučko, bila je odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvice i blokiranje državne ceste D1. Taj je događaj u novijoj hrvatskoj povijesti ostao zabilježen kao Krvavi Uskrs 1991.

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Zbog epidemioloških mjera danas se neće održati komemoracija, no izaslanstva, među kojima su ona predsjednika države i Vlade, položit će vijence i zapaliti svijeće ispred spomenika Josipu Joviću.

  • +14
Zoran Milanović na 30. obljetnici Krvavog Uskrsa na Plitvicama Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL