fond solidarnosti eu

Milanović o novcima za obnovu: Velik iznos za kratak rok, no moglo se izvući više

17.01.2022 u 19:24

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak da je iznos sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije koji je bio namijenjen obnovi nakon potresa bio jako velik, a rok za iskorištavanje kratak, no ipak smatra kako se moglo izvući više te da za to netko treba odgovarati

"Mi ćemo iskoristiti manji dio tog novca, nije realno bilo za očekivati da ćemo iskoristiti sav, to je prekratak rok, ali i u tom roku se moglo izvući više. Mi ćemo se na kraju osramotiti, izvući ćemo jako malo, jer više nema vremena i za to netko treba odgovarati. S laganom odstupnicom, nije bilo moguće uzeti sve, ali na kraju ćemo uzeti premalo. I za to netko treba odgovarati, jer je to ozbiljna uskrata, to je nepružanje pomoći unesrećeniku, to je kažnjivo", rekao je Milanović novinarima.

Predsjednik je u svojem uredu na Pantovčaku odlikovao kardinala Vinka Puljića Veleredom Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za izniman doprinos u očuvanju hrvatskog identiteta te za izniman uspjeh u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju.

Milanović je rekao da još čeka inspekcijski nadzor čiji je cilj bio utvrditi jesu li zapovijedi načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja bile zakonite ili nisu te ustvrdio da je ministar obrane Mario Banožić pokrenuo "ulični linč" na admirala Hranja.

"Čekam Banožića i Plenkovića da objave taj nalaz (...). Hranj njima ne odgovara(...)",  izjavio je Milanović, koji je istaknuo kako se zna što zapovjednik mora ako mu vrhovni zapovjednik naredi.

Poručio je da će dat "gospodi još par dana". 

"Pokrenuli su javnu hajku za nešto što je trebao biti posao, u teoriji, neovisnog tijela. To traje već tri mjeseca, to je posao od tri sata. Zašto traje tri mjeseca? Možda zato što ljudi nisu htjeli napisati ono što je Banožić želio da napišu", kazao je Milanović.

Dodao je da i dalje čeka da mu premijer Plenković dostavi ugovore o nabavi višenamjenskih zrakoplova Rafale.

"Naime, predsjednik Odbora u Saboru obratio se Banožiću sa zahtjevom da se saborskom Odboru dostave ti dokumenti. Jeste vidjeli odgovor? Niste? Odgovor je da moraju pitati Francuze za dopuštenje, to je odgovorio Odboru za obranu, i rekao je da kad god se uključuje treća strana, Hrvatski sabor je 'treća strana', on mora pitati suglasnost Francuza", zaključio je Milanović dodavši da će pričekati još nekoliko dana.