KOME ĆE TO PUTOVANJE KORISTITI?

Milanović leti u Australiju - jer ne može dalje od toga

04.03.2014 u 12:53

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović do kraja tjedna putuje u Australiju i Novi Zeland na dva tjedna. To se čini kao neobičan i ne tako jeftin izbor putovanja za premijera zemlje koja u šestoj godini recesije ne smanjuje rast nezaposlenosti. Pitamo se tko zapravo ima koristi od takvog putovanja – građani, SDP koji nije baš popularan u dijaspori ili premijer kojemu treba malo svježeg zraka?

Dok se premijeri drugih zemalja Europske unije u kriznim godinama suzdržavaju od prekooceanskih letova, dugih i skupih posjeta, Zoran Milanović sa suprugom i ministrom obrane Antom Kotromanovićem posjetit će Canberru, Sidney i Melbourne u Australiji, a zatim Wellington i Auckland na Novom Zelandu. U Vladi nisu mislili da je potrebno građanima otkrivati koliko će njhovog poreznog novca biti potrošeno za izlet, kažu tek da dio puta na Novi Zeland snosi domaćin te da premijer nikada ne putuje u luksuznim aranžmanima. No objašnjavaju nam da to niti ne znači da će put od Hrvatske do Australije preletjeti baš u ekonomskoj klasi.

Sam Milanović jučer je naglasio kako će ovo biti prvi put da neki hrvatski premijer posjećuje te dvije otočne zemlje u kojima ukupno živi oko dvjesto tisuća građana hrvatskog porijekla. Premijer će otputovati nakon što potpiše rebalans proračuna koji bi se u četvrtak trebao naći na dnevnom redu sjednice Vlade. U Saboru ga, očito, neće stići braniti.

'Bit će to deset dana vrlo intenzivnog puta kojem se i veselim, i ne veselim. Bit će naporan, ali netko to mora napraviti, tamo će biti i 30. godišnjica osnivanja hrvatske katedre na Sveučilištu u Sydneyu, koja se financira hrvatskim sredstvima, radi mnoštva dijaspore. Spreman sam i na pitanja o politici. Prema tome, put će biti ‘bittersweet’ (gorko-sladak)', rekao je Milanović jučer u Dubrovniku.

Mario Lozančić, politolog i ekonomist na Katoličkom sveučilištu Eichstadt-Ingolstadt, pita se kako će se Milanović ponašati ako u Australiji bude doveden u situaciju da razgovara pred fotografijom Ante Pavelića (ustaškog vođe iz Drugog svjetskog rata). Nešto slično se prije koji tjedan dogodilo Ruži Tomašić (HSP AS) koja je također posjetila Australiju, ali ona nije prigovarala.

Lozančić načelno nema ništa protiv premijerovog posjeta Australiji i Novom Zelandu, jer je dijaspora tamo brojna i zaista gaji hrvatsku tradiciju i kulturu: 'To je dobar korak, barem se toga sjetio, ali to je ujedno i dokaz da bježi s domaće političke scene i da mu treba svježeg zraka. Očito su zatvorena sva austrijska skijališta...'

Posebno s obzirom na zakašnjeli rebalans proračuna, kojim Hrvatska mora uštedjeti 7,7 milijardi kuna i dokazati Europskoj uniji da može smanjiti deficit, Lozančić kaže da Milanović očito traži malo odmora i odmak od tema iz Hrvatske.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Zdravko Petak
također se slaže da je vrlo važno da Hrvatska ima jaku politiku prema dijaspori, ali ipak ističe da je, u ovom trenutku, važnije napraviti suvisli plan restrukturiranja javnih rashoda i rebalans proračuna: 'To je sigurno prioritet. Samo po sebi putovanje u Australiju nije problem, ali samo ako vam sve drugo funkcionira.'

Petak kaže kako primjećuje malodušnost među građanima koji već šestu godinu zaredom čekaju mjere koje će ih šokirati i preokrenuti gospodarstvo. Duboki rezovi donijeli su rezultate Poljskoj i Mađarskoj, a u Hrvatskoj se, kaže Petak, svi pokušaji svode na tešku kamuflažu.

Petak kaže da će se na ovoj krizi vidjeti tko je u Hrvatskoj samo političar, a tko državnik koji je spreman izgubiti izbore kako bi proveo reforme. 'Naravno da je problem da putujete negdje tako daleko, a niste riješili bitne stvari. Ipak, to ne znači da put u Australiju inače nije vrijedan novca poreznih obveznika. (...) Da sam ja na mjestu premijera, ja bih stavio sve na karte na to hoćemo li opstati ili ne, a tek onda bih se bavio drugim stvarima', rekao je Petak.

Politolog Višeslav Raos u putovanju u Australiju vidi interes SDP-a: 'Mislim da Milanović, u kontekstu nadolazećih izbora, pokušava olakšati situaciju i ispraviti gafove iz 2007. godine kada si je zagorčao poziciju naspram dijaspore. Možda se nada da će nešto promijeniti, premda je bilo već nekih glasova da nije baš dobrodošao u Australiju.' Podsjetimo, Milanović je u kampanji 2007. godine rekao da bi oduzeo pravo glasa dijaspori kada bi dobio na izborima.

'Posjet Australiji i Novom Zelandu je lukav i mudar politički potez Milanovića', dodao je Raos i naglasio kako je moguće da će premijer pozvati dijasporu da investira u domovinu. Ipak, podsjeća, neki od njih su se tako zaletjeli ranih devedesetih i danas vjerojatno ni ne pomišljaju da svoj novac ulažu u Hrvatsku.