I BUGARIMA JASNO

'Milanović je blijed, bez vizije i pravca'

02.10.2014 u 10:48

Bionic
Reading

Bugarski portal EU Inside, koji se bavi praćenjem europske politike, objavio je veliku analizu o ekonomskoj i političkoj situaciji pod znakovitim naslovom 'Hrvatska još luta tražeći izlaz iz recesije'

Hrvatska ekonomska mizerija postala je, čini se, fascinacija cijele Europske unije te se o tome u međuvremenu s čuđenjem piše i u onim članicama koje ni same nisu u najboljoj gospodarskoj situaciji. Tako je i veliku analizu političke i ekonomske situacije u Hrvatskoj objavio utjecajni bugarski portal EU Inside, koji prati događanja unutar Unije.

U tekstu naslovljenom 'Hrvatska još luta tražeći izlaz iz recesije', novinarka Adelina Marini napominje kako je Hrvatska narodna banka u svojem rujanskom izvještaju prognozirala novi pad BDP-a, uz objašnjenje koje pad domaće potrošnje vidi kao ključni razlog toga. 'To podrazumijeva više problema s budžetskim deficitom i brzo povećanje javnog duga. Ali unatoč ovim lošim vijestima, nova politička sezona u Hrvatskoj započela je mlitavo', piše EU Inside.


Navodi se kako Hrvatska najvjerojatnije neće biti u stanju ispuniti dogovor s Europskom komisijom oko budžetskog deficita od 4,6 posto, što je dogovoreno unutar postupka EDP-a (Excessive Deficit Procedure). 'Izjave premijera Zorana Milanovića često su kontradiktorne jedna drugoj. S jedne strane, on se predstavlja kao zagovornik politike štednje i poručuje kako država treba trošiti samo koliko uprihodi, da se dugovi moraju vratiti i da hrvatski građani moraju biti svjesni stvarnog stanja stvari. S druge strane, on ističe kako se konsolidacija državnih financija ne može provesti pomoću masovnog otpuštanja iz javnog sektora. Mora se pronaći drugi način. Ali koji točno?' pita se EU Inside.

U analizi se kaže i da je hrvatska Vlada početkom rujna predstavila nove porezne mjere 'za koje je premijer Milanović siguran da će povećati prihode oko milijun građana, što bi trebalo povećati potrošnju i, slijedom toga, pokrenuti ekonomiju prema gore'. 'Zoran Milanović priznao je da je bila pogreška povećati poreze srednjoj klasi na početku njegova mandata i da je javna potrošnja ogromna, što znači da će biti manje prihoda za budžet', piše EU Inside te dodaje da je u Hrvatskoj 'stagnacija strukturalni problem'. S druge strane, Milanović se odbio jasno izjasniti o potrebnoj reformi javne uprave, a govor u parlamentu o stanju nacije bio mu je 'bez pravca i blijed', a nije ni uključivao 'viziju i specifičan pravac' novog gospodarskog razvoja.