GRADNJA NOVE ZRAČNE LUKE

Milanović: Ide posel? Hajdaš: Brži smo i od Francuza

17.01.2013 u 15:30

Bionic
Reading

Vlada će do travnja ispuniti sve obveze iz koncesijskog ugovora s francuskim konzorcijem ZAIC-om o izgradnji putničkog terminala Zračne luke Zagreb. 'Do travnja ćemo ispuniti sve obveze kao davatelji koncesije i stvoriti sve preduvjete koncesionaru da konzumira ugovor', potvrdio je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić na sjednici Vlade

Ministar Hajdaš Dončić kaže kako je dosad izdana lokacijska dozvola, krenulo se u otkup privatnog zemljišta na koncesijskom području, a do travnja će biti ishođeni i uvjeti gradnje, čime će hrvatska strana ispuniti sve obveze davatelja koncesije.

Vlada je prošle godine potpisala ugovor sa ZAIC-om (Zagreb Airport International Company) o izgradnji novog putničkog terminala, a najveći dio zemljišta za taj terminal je u vlasništvu države koja ga je dala na korištenje MORH-u.

Budući da je MORH-u osigurana nova lokacija, taj dio sa zemljištem je praktički riješen, pa će, sukladno koncesijskom ugovoru, 11. travnja ZAIC imati sve preduvjete za konzumaciju ugovora.

Koncesionar mora odmah nakon toga uplatiti dva milijuna eura u državni proračun te izgraditi novi terminal u roku tri godine, napomenuo je Hajdaš Dončić.

Ako ZAIC ne ispuni svoju financijsku obvezu, Hrvatska će za izgradnju novog terminala imati gotov projekt na razini uvjeta građenja, dodao je ministar.

Podsjetio je i kako, sukladno koncesijskom ugovoru, koncesionar potom ima tri godine za izgradnju novog terminala, odnosno nove zračne luke u Zagrebu.

Premijer Zoran Milanović je potom, uz osmijeh, upitao ministra: 'Ide posel?', na što je Hajdaš Dončić odgovorio kako smo 'brži od Francuza'.