SDP-OVCI GA PODSJETILI

Mikulić postao šef Skupštine, a ovako je nekad častio Bandića

19.05.2016 u 13:28

Bionic
Reading

Andrija Mikulić (HDZ) sasvim očekivano postao je većinom glasova (33 za, 11 protiv, četiri suzdržana) predsjednik Skupštine Grada Zagreba nakon što je njegov prethodnik Darinko Kosor (HSLS) podnio ostavku

Kako je Andrija Mikulić postao predsjednik, Skupština je i za novog potpredsjednika izabrala Nenada Matića (HSS). Mikulić i Matić bili su jedini kandidati, a izborom Mikulića za predsjednika i službeno je oformljen brak koji je u ilegali bio već dulji niz mjeseci između stranke Milana Bandića i HDZ-a.

Govoreći o svojoj ostavci, Darinko Kosor je kazao da je u političkom smislu ona opravdana te da u politici uvijek treba znati doći u pravo vrijeme, ali još je važnije prepoznati kada treba otići.

'U skupštini je oformljena nova većina i odlučio sam otići', kazao je Kosor i pozvao sve zastupnike da prihvate njegovu ostavku što su oni jednoglasno učinili.

SDP-ov Dan Špicer podsjetio je, prije nego što se pristupilo izboru Mikulića, na riječi kojima je častio Bandića prije no što su ušli u vezu, a sada i u brak.

Ružne riječi za današnjeg saveznika

'Lopov, šerif, čuvar partijske ćelije, licemjer i populist. Sve su to epiteti kojima je Andrija Mikulić častio Milana Bandića. Svima vama iz Bandićeve stranke znam da će biti manje ili više neugodno kada budu dizali ruku za novopronađenu ljubav koja se dugo skrivala, a zapravo su se cijelo vrijeme držali za ruke ispod klupe', kazao je Špicer.

Njegov stranački kolega Zvane Brmunić rekao je da 'u Skupštini opet netko nema muda reći tko čini većinu, ali da je to svima jasno'.

Mikulić: Imat ćemo Bandićeva protukandidata

Mikulić je pak najavio podizanje brzine i transparentnosti rada u Skupštini, a Špicerove riječi nije želio posebno komentirati. Istaknuo je kako su s Bandićem partneri u Zagrebu, ali i da će za lokalne izbore za godinu dana imati svoga kandidata, ali s imenom nije želio izaći u javnost.

Posljednja ankete govore da Bandić trenutačno uživa potporu tridesetak posto građana, slijedi ga nezavisna Sandra Švaljek s dvadeset, pa Anka Mrak Taritaš (HNS), Davor Bernardić (SDP), a s četiri posto potpore na posljednjem je mjestu Mikulić.