NASELJAVANJE EUROPE

Migranti su prolazili Balkanom i u kamenom dobu

08.06.2016 u 14:45

Bionic
Reading

Migranti iz kamenog doba kretali su se iz područja oko Egejskog mora prema srednjoj i južnoj Europi, a tijekom tih seoba na kontinent su prije 8000 godina donijeli poljoprivredu, pokazalo je novo istraživanje.

Otkriće je temeljeno na genskim uzorcima poljoprivrednih zajednica u Njemačkoj, Mađarskoj i Španjolskoj. Uspoređujući drevne genome s onima pronađenima na nalazištima u Grčkoj i sjeverozapadnoj Turskoj, znanstvenici su uspjeli povući genetsku liniju koja povezuje europsko i egejsko stanovništvo.

Rezultati su objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Science.

Studija njemačkih znanstvenika dovodi u pitanje dosadašnju teoriju da se poljoprivreda raširila od jedne populacije do druge običnom kulturalnom difuzijom.

Antropolog Joachim Burger s Gutenbergova sveučilišta u Mainzu, jedan od autora studije, kaže da su genske analize pokazale da su drevni farmeri u srednjoj Europi i Španjolskoj genski bliži egejskoj skupini nego međusobno.

To sugerira da su farmeri stigli u Europu, u kojoj je tada još vladala sakupljačko-lovačka kultura, u dva odvojena vala - sjevernim putem na kontinent i zapadnim putem duž španjolske obale.

'Jedna je bila balkanska ruta, a druga mediteranska. To vidimo i iz današnjih migracija', rekao je Burger.

Znanstvenici su na temelju DNK također uspjeli otkriti neke karakteristike drevnih egejskih farmera. Pokazalo se da su bili relativno svjetloputi i tamnooki te da nisu imali gene potrebne za probavu mlijeka nakon djetinjstva. To su razvili tek kasnije u Europi.

Burger i njegova skupina planiraju početi istraživati povezanost egejskih farmera s populacijama dalje prema jugoistoku, odnosno iz područja Plodnog polumjeseca, od Sirije do jugozapadnog Irana, gdje je poljoprivreda 'rođena' prije 10.000 godina.