šef zavoda za javno zdravstvo primorsko-goranske županije

Mićović: Nadamo se da rast novih slučajeva neće ići eksponencijalnom brzinom

20.08.2021 u 19:19

Bionic
Reading

Čelni čovjek Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović kaže da će s porvatkom s godišnjih odmora doći do okupljanja u urbanim sredinama

'Okupljanja su najopasnija, to je ono što je i cilj ljudi koje dolazi - zdravstvena sigurnost. Tijekom razdoblja smo odgodili neka događanja i stavili ih na čekanje', kazao je za RTL komentirajući dobru epidemiološku situaciju u svojoj županiji.

'Delta plus je inačica koja se promatra, s obzirom da je delta primat u cijelom svijetu, naravno da su promjene da na tom soju značajne i promatra ih se. Vidjet ćemo ima li inačica potencijal da postane još gori soj. Pokazat će vrijeme, nije to takva promjena koja će biti dominantna. Problem je delta soj, širi se 60 posto brže', kazao je Mićović.

Svakako će, kaže, doći do porasta novih slučajeva. 'Sad je rast s jeseni prisutan, nadamo se da ćemo odgovornošću i mjerama i nastavkom cijepljenjem uspiti ga suzbiti. Imamo mali broj u bolnici ljudi, nadam se da će tako ostati. Moramo nastaviti cijepljenje, za teške forme bolesti i susprezanje umiranja', dodaje. 

'Velika okupljanja u urbanim sredinama tek dolaze, odgovornost je na nama. Stariji su u ozbiljnoj opasnosti, neka se cijepe - cijepljenje je sveprisutno godinama. To nam je jedan izlaz. Ne možemo biti zarobljenici ovih ciklusa epidemije. Virus ima prostora za mutacije i nove varijante. Bez takve kampanje cijepljenja koje će zaokružiti priču nećemo izaći iz ove situacije', zaključuje.